Appen niet bewezen, taakstraf dodelijk ongeluk Texel [video’s]

Appen niet bewezen, taakstraf dodelijk ongeluk Texel [video’s]

Het is niet te bewijzen dat automobiliste Pamela H. uit Den Burg aan het whatsappen was toen zij de 21-jarige Yannick Frijns dodelijk aanreed op Texel. De rechter heeft haar donderdagmorgen vrijgesproken op dat punt. Wel is H. veroordeeld tot 120 uur taakstraf vanwege een verkeersovertreding.

Daarnaast mag ze een jaar niet autorijden. Mocht Pamela dat toch doen, staat daar een half jaar cel tegenover.

Twee weken geleden had het OM zes maanden cel en twee jaar rijontzegging geëist.

Volgens de rechter zorgde de automobiliste voor gevaar, maar is ze niet schuldig aan een misdrijf. De rechtbank stelde vast dat de automobiliste onder de omstandigheden waaronder het ongeluk gebeurde, voorzichtiger had moeten rijden. De weg was onverlicht en het was die avond slecht weer. Er gold een maximumsnelheid van tachtig kilometer per uur. ,,Het is een onoverzichtelijke weg, dus ze had haar snelheid moeten aanpassen. Dat heeft ze niet gedaan en dat vindt de rechtbank gevaarlijk rijgedrag”, zegt persrechter Gerda van Dijk.

Nabestaanden eisten shockschade, maar die kende de rechtbank niet toe vanwege onvoldoende onderbouwing.

Lees ook: Nabestaanden Yannick teleurgesteld in vonnis rechter

De advocate van de ouders van slachtoffer vindt de uitspraak uitermate teleurstellend. Ze is er nog altijd van overtuigd dat Pamela appte achter het stuur. Ze hoopt daarom dat de officier in hoger beroep gaat.

De behandeling van de zaak werd nadat deze was aangehouden, twee weken geleden hervat. De rechter wilde hiervoor eerst een reconstructie van het ongeval. Hieruit blijkt dat het mogelijk is wat Pamela H. beweert: dat zij niet reed, maar geparkeerd stond toen zij een appje verstuurde.

Tussen het moment dat H. het appje verstuurde en haar alarmtelefoontje naar 112 vlak na het ongeval zaten exact 97 seconden. De aanklager noemde die tijd eerder te kort om het verhaal van H. te kunnen onderbouwen, maar uit een reconstructie is gebleken dat alle gebeurtenissen zich in die korte tijd kunnen hebben afgespeeld. Hoewel de aanklager daarop sprak van ,,theoretische haalbaarheid zonder bewijswaarde", vond de rechtbank het scenario ,,niet zo onwaarschijnlijk dat het zonder meer terzijde kan worden geschoven".

Lees ook: ’Whatsappongeval’: ’Uitspraak triomf voor de rechtstaat’

Het ongeval vond 30 maart 2016 plaats op de donkere Hoofdweg in de Cocksdorp. Pamela reed naar eigen zeggen de toegestane snelheid van tachtig kilometer per uur. Ze zou verblind zijn geweest door het grote licht van tegenliggers, waardoor ze Yannick en haar vriendin niet zag.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws