Bas Haring houdt Arondéuslezing

Bas Haring houdt Arondéuslezing
© Foto Heidi de Gier
Bas Haring

Bas Haring, filosoof en wetenschapper, houdt dit jaar de Willem Arondéuslezing. De lezing, waarvoor ieder jaar een eigenzinnige prominente Nederlander wordt uitgenodigd, is een eerbetoon aan de Noord-Hollandse verzetsheld Willem Arondéus.

De lezing heeft als titel: ‘Dwarsliggers, uitzonderingen en andere vreemde snuiters’. Bas Haring: ,,Veel van wat we zeggen delen we tegenwoordig direct - via allerlei sociale media. Iedereen kan weten wat ik vind. En voordat ik zelf ergens een mening over heb kan ik kijken naar de mening van anderen.’’

,,Daar is op zich niks mis mee, maar het risico bestaat dat we allemaal een beetje hetzelfde worden. Dat is vooral onwenselijk wanneer we allemaal op een verkeerde manier hetzelfde worden, dezelfde onware dingen geloven en betwijfelbare meningen hebben. Om dit te voorkomen is tegenwicht nodig. Van dwarsliggers en uitzonderlijke mensen die ons, al of niet bewust, de vraag stellen of het schijnbaar vanzelfsprekende wel zo vanzelfsprekend is. Willem Arondéus was zo iemand. Openlijk homo - al in de jaren twintig - en verzetsstrijder tijdens WOII. Ik zal via Willem Arondéus een pleidooi houden voor de nodige dwarsliggers, uitzonderingen en andere vreemde snuiters.”

Duidelijke taal

Bas Haring (1968) is filosoof en informaticus, schrijver, televisiepresentator en hoogleraar aan de Universiteit Leiden, waar hij de leerstoel ’publiek begrip van wetenschap’ bekleedt. ,,Op een frisse en toegankelijke manier probeer ik wetenschap en filosofie zo uit te leggen dat ‘t begrijpbaar wordt voor jan en alleman.’’ Hiervoor won Haring vorig jaar de Duidelijketaalprijs.

De Willem Arondéuslezing is door Provinciale Staten van Noord-Holland ingesteld als eerbetoon aan Willem Arondéus (1894-1943) die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief was in het kunstenaarsverzet. In 1943 was hij een van de leiders van de overval op het Amsterdams bevolkingsregister, een actie waarvoor hij, na een schijnproces, in de duinen van Overveen werd terechtgesteld.

Jaarlijks nodigen Provinciale Staten een prominente Nederlander uit voor het houden van een lezing waarbij de eigenzinnigheid van Arondéus een inspirerende leidraad vormt. In voorgaande jaren werd de Arondéuslezing gehouden door onder andere Eurocommissaris Frans Timmermans, oud-politicus Boris Dittrich en (radio)presentator en acteur Eric Corton.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom bij de lezing door Bas Haring. Aanmelden is verplicht via dit aanmeldingsformulier. Dit kan tot uiterlijk 1 mei 2017. De toegangskaarten worden 3 mei toegestuurd. De lezing vindt plaats op 10 mei 2017 om 20.00 uur in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem. De ingang van de kerk is aan de Grote Markt 22 in Haarlem. De lezing start om 20 uur.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws