’Boos en teleurgesteld’ om verlof Edwin S.

’Boos en teleurgesteld’ om verlof Edwin S.
© ANP
De gevangenis in Dordrecht, waar Edwin S. een levenslange straf uitzit.

De levenslang gestrafte Edwin S. mag na bijna 25 jaar achter de tralies met verlof. Dat heeft de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) bekendgemaakt. In aanloop naar de beoordeling van zijn gratieverzoek moet hij een resocialisatietraject kunnen volgen. Verlof hoort daarbij. Binnen nu en drie maanden moet het gebeuren.

Edwin S. is in 1994 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor doodslag en twee pogingen tot doodslag. In 1992 bracht S. een man uit Badhoevedorp op gruwelijke wijze om het leven, toen hij betrapt werd tijdens een inbraak. Ook schoot hij de vrouw van het slachtoffer in haar borst. Zij overleefde het ternauwernood. In de dagen voorafgaand aan die schietpartij opende hij het vuur ook op een vrouw in Amstelveen. Zelfs zijn toenmalige vriendin ontkwam niet aan het spoor van geweld dat hij achterliet.

S. diende in 2012 een gratieverzoek in, in de hoop vrij te komen. Voorwaarde voor het verkrijgen van gratie is dat hij zichzelf in de samenleving kan redden. Om te laten zien dat hij dat kan moet hij met verlof kunnen.

Europese rechter

Tot voor kort betekende een levenslange gevangenisstraf dat een dader niet meer op vrije voeten kwam, maar na een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) is dat verleden tijd. Ook levenslang gestraften moeten uitzicht hebben op een eventuele vrijlating, anders is deze straf ’onmenselijk’, oordeelde het Hof.

Verlof is bedoeld om een gedetineerde te laten wennen aan een terugkeer in de maatschappij en te testen of een terugkeer veilig kan. Levenslang gedetineerden gingen nooit op verlof, want ze kwamen toch niet meer vrij. Nu die mogelijkheid er wel is, moeten levenslang gestraften mee kunnen doen aan resocialisatietrajecten. Voor S. geldt dat het ’nu niet langer redelijk (is) betrokkene verlof te onthouden’. De beroepscommissie spreekt wel van een ’hoog recidiverisico’ op basis van een rapport van de Reclassering. De Reclassering en de RSJ wilden dat niet verder toelichten.

Doorbraak

„Een doorbraak”, noemt zijn advocaat José Lindhout de beslissing. „Hij is heel tevreden. De Staat ontkomt er nu niet meer aan om hem verlof te verlenen”, zegt zij. Volgens Lindhout gedraagt S. zich goed in de gevangenis. Ook heeft hij een goed netwerk en een stabiele gezinssituatie, met partner en kind.

Illustratie: Lars de Boer

De beroepscommissie heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Justitie opgedragen binnen twee maanden verloven in het resocialisatieplan van Edwin S. op te nemen. Hoe dat verlof er precies uit gaat zien is aan Dijkhoff zelf.

Edwin S. heeft wel wensen, blijkt uit de beslissing van de beroepscommissie. Hij wil boodschappen doen, met het openbaar vervoer en geld pinnen. Ook wil hij op den duur bij zijn partner en kind wonen en de school van zijn kind bezoeken.

’Boos en teleurgesteld’

Voor de nabestaanden van slachtoffers van S. is het een pijnlijke zaak. Zij leefden in de veronderstelling dat zij hem nooit tegen het lijf zouden kunnen lopen. Wat hen betreft komt hij nooit meer vrij, maar dat is een gepasseerd station. Voor de beslissing van de beroepscommissie zijn enkelen van hen geraadpleegd.

„Eerst was ik boos en teleurgesteld. Maar ja, ik kan er toch niks aan doen. Ik kan moeilijk met een spandoek voor de rechtbank gaan staan”, vertelt een dochter van een slachtoffer. Nabestaanden en slachtoffers zijn een week geleden op de hoogte gebracht door Slachtofferhulp.

Deze krant sprak eerder uitgebreid met een van de nabestaanden van Edwin S., die om privacyredenen anoniem wilde blijven. Dat interview is hier te lezen.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws