Breiers storten zich op zijden kousen Palmhoutwrak [video]

Breiers storten zich op zijden kousen Palmhoutwrak [video]

De zijden kousen die in 2014 in het beroemde Palmhoutwrak bij Texel zijn gevonden, worden onderworpen aan nader onderzoek. Bijna honderd breideskundigen uit binnen- en buitenland komen hier dit weekend voor bijeen in het Huis van Hilde in Castricum.

De zijden kousen behoren tot de unieke garderobe die bij het Palmhoutwrak werd opgedoken.

Verschillende kledingstukken, waaronder een zijden jurk, bleken na vier eeuwen op de zeebodem nog in bijzonder goede staat.

Een team van het Textile Research Centre uit Leiden onderzoekt hoe de zijden kousen, die ook werden opgedoken, zijn gemaakt en hoe ze gebruikt werden.

Zo wordt onderzocht hoe lang er over het breien van zo’n kous werd gedaan, of ze op maat werden gemaakt en of ze voor een mannen- of vrouwenbeen waren.

Vragen die kunnen worden beantwoord als de kousen worden nagemaakt en daadwerkelijk worden uitgeprobeerd.

Voor dit onderzoek werkt het TRC samen met een grote groep ervaren breiers uit Nederland en het buitenland. Zij nemen dit weekend mee aan een tweedaagse workshop.

Ze zullen samen met het onderzoeksteam de constructie van de kousen bespreken en de vormende technieken van de kousen testen.

Na de workshop zullen de breiers thuis de kousen afmaken. De deelnemers breien met zeer dunne zijden garens en breinaalden die 1 millimeter dik zijn.

De zijden kousen en de resultaten van het onderzoek zullen uiteindelijk tentoon worden gesteld in museum Kaap Skil op Texel.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws