Code rood overal voorbij

Code rood overal voorbij
© Archieffoto

De wind is afgezwakt en daarom is sinds 16 uur geen meer sprake van een weerswaarschuwing. Iets na negen uur donderdagochtend werd code rood afgekondigd vanwege de extreme windstoten.

De storm van donderdag was de zevende zwaarste die ooit in Nederland is gemeten. Sinds de eerste meting in 1901 waren er slechts zes hevigere stormen.

Op het hoogtepunt van de storm, aan het einde van donderdagochtend, werd windkracht 11 gemeten bij Hoek van Holland en IJmuiden. Er waren zeer zware rukwinden.

De code rood gold voor de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel en Flevoland.

Rijkswaterstaat waarschuwde voor zeer gevaarlijke rijomstandigheden in de provincies waarvoor het KNMI code rood heeft afgegeven. De instantie roept mensen op als het mogelijk is hun reis uit te stellen. ,,En absoluut niet met aanhangers de weg op te gaan'', aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Vrachtwagenschauffeurs zonder lading wordt opgeroepen hun voertuig aan de kant te zetten. Vele vrachtwagens kantelden desondanks.

,Op veel plaatsen kunnen dan zeer zware windstoten voorkomen van 110 tot 130 kilometer per uur, lokaal mogelijk 140. In de tweede helft van de middag neemt de wind sterk in kracht af”, meldde het weerinstituut.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws