Column Chris Aalberts: Allianties

Het is alweer ruim een half jaar geleden. Thierry Baudet stond breed lachend met Joost Eerdmans op de foto. Joost is bij de gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam. U weet wel: de partij van Pim.

Het leek zo logisch: een maand eerder had Leefbaar Rotterdam herdacht dat Pim vijftien jaar geleden werd vermoord. Thierry was daar ook. ’Thierry is de nieuwe Pim,’ klonk het onder omstanders.

De foto ging vergezeld van een aankondiging: de partijen van Joost en Thierry sloten een alliantie. Ze gingen ’elkaar versterken om de noodzakelijke veranderingen in Nederland te realiseren.’ Wat het precies inhield was vaag. Forum voor Democratie (FvD) zou Leefbaar Rotterdam tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen steunen en in 2019 zou het bij de Provinciale Statenverkiezingen andersom zijn. Slim: de kennelijke opvolger van Pim had voortaan een lijntje met de voormalige partij van Pim.

Kranten en websites pakten uit met het nieuws over de samenwerking, terwijl die nog helemaal vorm moest krijgen. Maar de plannen gingen al verder: FvD zou in het hele land dit soort allianties gaan sluiten. Het staat nog steeds op de FvD-website: in Amsterdam doet FvD onder eigen naam mee en ’in alle andere gemeenten gaan we op zoek naar vergelijkbare allianties.’ Lokale partijen werden uitgenodigd om een mailtje te sturen.

Nu de gemeenteraadsverkiezingen naderen kunnen we zien hoe vaak FvD in staat was zulke allianties te sluiten. Er was regelmatig contact met lokale partijen, maar er kwam niet één andere alliantie tot stand. Thierry hield twee lezingen in Den Helder op uitnodiging van de partij Beter voor Den Helder en hoewel er ’vriendschappelijke contacten’ zijn, aldus lijsttrekker Carlo Assorgia, kwam er geen alliantie. Joop Berendsen van de Ouderen Partij Zandvoort mailde met FvD, maar er kwam nooit een gesprek. Ook Forza, actief in onder andere Castricum en Velsen, kreeg geen gesprek. Democratisch Zaanstad werd door FvD benaderd, maar voelde er niks voor.

Hoe zit dat eigenlijk in Rotterdam, waar Joost Eerdmans wel een alliantie met FvD heeft? Op de nieuwjaarsreceptie van Leefbaar Rotterdam liet Thierry zijn gezicht niet zien en Joost refereerde in zijn nieuwjaarsspeech niet aan de met veel aplomb aangekondigde samenwerking. FvD blijkt geen kandidaten te hebben geleverd voor de kandidatenlijst. Als klap op de vuurpijl meldde een Leefbaar Rotterdam-raadslid onlangs in de gemeenteraad dat Leefbaar ’niets te maken heeft met FvD’. Niemand begrijpt nog wat de alliantie voorstelt behalve wat tweets van Thierry en Joost.

Zo gaat dat: FvD schreeuwde van de daken dat er allianties zouden komen, maar toen het erop aankwam, gebeurde er niks. Het gaat nog wel even duren voordat FvD – in welke vorm dan ook – in uw gemeente op de verkiezingsposters staat. Nederland veroveren blijkt toch niet zo simpel.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws