Column Chris Aalberts: Goed voornemen

Column Chris Aalberts: Goed voornemen

Als u een hekel heeft aan Geert Wilders, kunt u de komende tijd uw geluk niet op. De PVV gaat in dertig gemeenten deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen en dus worden er de komende weken tientallen PVV-kandidaten gepresenteerd. Dat gaat nog weleens mis. Na de miskleun met de Rotterdamse lijsttrekker die een racist bleek te zijn, heeft Wilders in Emmen een lijsttrekker aangewezen met een kapsel dat verdacht veel lijkt op dat van Hitler. De lijsttrekker: ,,Zelf had ik die associatie totaal niet gemaakt.’’ Dat belooft nog wat.

Kritiek op de PVV is makkelijk. Hoewel de PVV beter moet googlen, antecedenten beter moet checken en meer advies moet geven over haardracht, blijft het voor een éénmanspartij een hels karwei tientallen kandidaten te selecteren, te trainen en na te trekken. Het is een van de redenen waarom de critici van Wilders het nooit een goed idee vonden dat de PVV geen leden heeft. Al het werk komt daardoor bij een handjevol mensen te liggen. De vraag blijft: doen partijen mét leden het veel beter?

Na het schandaal met VVD-partijvoorzitter Henry Keizer is de VVD weer in het nieuws. VVD-Kamerlid Wybren van Haga lapt de Amsterdamse verhuurregels aan zijn laars, maar dat was zijn partij niet opgevallen. Van Haga begon na de ontdekking meteen naar de Amsterdamse SP-wethouder te wijzen en kwam met smoesjes: hij dacht dat de gemeente de nieuwe verhuurregels niet meteen zou gaan controleren. Hij mag Kamerlid blijven zolang het onderzoek van de VVD-integriteitscommissie loopt. Zouden frauderende bijstandsmoeders ook zo soepel door de VVD worden behandeld, vraag je je af.

Deze week kwam daar de zaak van PvdA-Kamerlid William Moorlag bij. Hij heeft als directeur van een sociale werkplaats gehandicapten ingehuurd via een schijnconstructie zodat ze geen recht hadden op een eindejaarsuitkering, volledige doorbetaling bij ziekte en seniorenverlof. Die constructie is in strijd met de wet, oordeelde de kantonrechter vorige week. In een verklaring zegt Moorlag dat hij dacht dat het allemaal wel kon. Gehandicapten moeten kennelijk niet zo zeuren dat ze hun eindejaarsuitkering missen. Moorlag vindt dit soort schijnconstructies pas slecht sinds hij in de Kamer zit. De PvdA-jongeren willen nu dat Moorlag ophoepelt en ze willen een extra ledenraad houden om over Moorlag te discussiëren. Terecht natuurlijk.

In 2017 had iedereen in de politiek zijn mond vol over integriteit. Iedereen had een mening over de racistische Rotterdamse PVV-lijsttrekker en over de handel en wandel van Henry Keizer. Het goede nieuws is: beide zijn door hun partij inmiddels afgevoerd. In 2018 moeten partijen zich niet alleen voornemen hun eigen politici goed te screenen, ze moeten daar ook eens serieus werk van maken.

VVD en PvdA moeten bovendien ophouden met treuzelen: Van Haga en Moorlag moeten naar huis.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws