Column Chris Aalberts: Kleurloos

Column Chris Aalberts: Kleurloos

NRC Handelsblad onthulde afgelopen weekeinde dat CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt bij een publieke bijeenkomst spreektijd heeft geregeld voor een nepgetuige van de MH17-ramp. Omtzigt zou een tekst hebben gedicteerd die deze nepgetuige moest uitspreken in een zaal vol nabestaanden. Volgens Omtzigt heeft hij slechts geprobeerd te voorkomen dat deze nepgetuige een politiek verhaal zou afsteken. Omtzigt moest publiekelijk door het stof want hij was naar eigen zeggen onzorgvuldig geweest. Allerlei mensen roepen sindsdien dat Omtzigt beter kan opstappen. Dat is onzin.

Een paar weken geleden ontdekten de media een Kamerlid waar nog nooit iemand van had gehoord. Het was Ybeltje Berckmoes, een VVD’er die ruim vijf jaar Kamerlid is geweest, maar waarvan niemand het bestaan ooit opmerkte. Er was niet meer over haar bekend dan dat ze ’het meest onzichtbare Kamerlid’ was. Ze hield zich aan de fractiediscipline, liet voorlichters bepalen of ze in de media kwam en speelde zich pas na afloop van haar Kamerlidmaatschap in de kijker met een kritisch boek.

De meeste Kamerleden lijken op Berckmoes, niet op Omtzigt. Hoewel Berckmoes extreem onzichtbaar was, geldt dat voor veel andere Kamerleden ook. Ik daag u uit meer dan twee van de huidige 33 VVD-Kamerleden op te noemen. Twee namen is voor velen al een hele opgave. Zo bekend zijn volksvertegenwoordigers tegenwoordig: alles draait om de fractieleiders. De meeste Kamerleden worden op de slippen van hun politiek leider gekozen en hebben geen eigen profiel.

Kent u woordvoerders op het dossier MH17? De meeste mensen kennen alleen Pieter Omtzigt. Hij werd twee keer met voorkeursstemmen gekozen, heeft een trouwe achterban en de media weten hem regelmatig te vinden. Hij bijt zich vast in allerlei dossiers waar burgers zich druk over maken en stelt daar de ene na de andere kritische vraag over. De uitwerking daarvan zagen we afgelopen weekeinde.

Als een nepgetuige van MH17 aandacht zoekt, doet die dat niet via onbekende Kamerleden. Via zulke Kamerleden kunnen nepgetuigen immers niet in het nieuws komen, via Omtzigt wel. Hij heeft dus als extra taak leugenaars van zich af te slaan, terwijl onbekende Kamerleden dat probleem niet hebben. Het gaat nog een stap verder: als deze zaak niet over Omtzigt maar over een onbekend Kamerlid zou gaan, was de zaak waarschijnlijk nooit in het nieuws geweest. Journalisten hebben nauwelijks interesse in wat onbekende Kamerleden doen. Bij Omtzigt maakt NRC Handelsblad er extra mensen voor vrij. Het is interessanter Omtzigt onderuit te halen dan een Kamerlid waar nog nooit iemand van gehoord heeft.

Hoge bomen vangen veel wind en ook hoge bomen moeten geen fouten maken, maar als Omtzigt vanwege deze zaak moet opstappen is dat slechts een stimulans voor andere Kamerleden om net zo onzichtbaar te worden als Ybeltje Berckmoes.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws