Column Chris Aalberts: Stemmen tellen

Column Chris Aalberts: Stemmen tellen

Hoe zeker bent u dat uw stem woensdag meetelde voor de verkiezingsuitslag? Weet u wel zeker dat uw stem correct is geteld? Is het tellen van de stemmen wel goed gegaan? Veel kiezers stellen zichzelf deze vragen nooit, maar daar is nu verandering in gekomen. In een poging het vertrouwen in het democratisch proces onderuit te halen, riep Thierry Baudet zijn aanhang deze week op het tellen van de stemmen te gaan controleren.

Baudet heeft er inmiddels een traditie van gemaakt de belangrijkste instellingen van de democratie en de rechtsstaat aan te vallen.

Er is niet alleen een partijkartel wat onderling alle baantjes verdeelt, de rechtspraak is ook niet helemaal onafhankelijk, de media verspreiden alleen maar politiek correcte praatjes en nu blijken ook stemmentellers niet te vertrouwen. Er zijn in het verleden bij het tellen namelijk weleens fouten gemaakt, zo weet Baudet te melden. Die zijn kennelijk alleen in het nadeel van FvD.

Wat Baudet zich precies voorstelt bij het zijn van ’FvD-verkiezingswaarnemer’, is niet helemaal duidelijk. Duizenden mensen liggen op hun knieën stemmen te tellen: grote formulieren uitvouwen, kijken welk vakje rood is gemaakt en die stem noteren zodat de stemmen bij elkaar kunnen worden opgeteld. Volgens Baudet gaat dit mogelijk fout omdat het ’zomaar mensen (zijn) die zich via de gemeente hebben aangemeld’.

Waarom zou een partijleider zich eigenlijk ergens in verdiepen voordat hij beschuldigingen uit? De vrijwilligers krijgen een vergoeding en gemeenten geven hen een training. Er wordt meerdere keren geteld in meerdere rondes. Dat de cursus niet verplicht is en dat ook kandidaten voor de gemeenteraad zich mogen aanmelden, maakt niets uit: fouten komen vanzelf naar boven. Officiële waarnemers constateerden bij vorige verkiezingen geen problemen.

Wat willen de FvD-verkiezingswaarnemers precies constateren als er ook dit keer officiële waarnemers zijn zonder partijpolitieke belangen? Waarom komt FvD met deze actie als burgers de vorige verkiezingen nauwelijks hebben geklaagd? Hoe verklaart FvD dat omstreden partijen als LPF, PVV en Leefbaar Rotterdam ooit zijn verkozen? Waarom organiseert FvD dit eigenlijk niet in het hele land? Zou het FvD wellicht alleen gaan om de aandacht en helemaal niet om de democratie?

Die vragen kreeg Baudet deze week maar nauwelijks en dus kwam hij weg met zijn belachelijke oproep. Het opvallende was: de media trapten er regelmatig in, maar zijn eigen achterban niet.

Woensdagmiddag had zich voor hooguit de helft van de Amsterdamse stembureaus een FvD-verkiezingswaarnemer aangemeld. Een overgrote meerderheid van de FvD-aanhangers begrijpt dus dat Baudet onzin uitkraamt en past ervoor om op een vrije avond voor joker te staan.

Als zoveel FvD-sympathisanten deze doorzichtige poging om stemmentellers verdacht te maken niet geloven, waarom lopen ze dan nog steeds achter FvD aan?

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws