Column Irene de Bel: Stroeve tijd

Column Irene de Bel: Stroeve tijd
© Archief
Irene de Bel.

Zondag begint de zomertijd weer. Net als je de lente ruikt, zet de wekker ons een maand terug de winter in en staan we weer op in het donker. In een gezin met kleine kinderen word je niet blij van dat gehussel met de tijd. Kleine kinderen hanteren een strakke biologische klok: ze gedijen alleen als ze op gezette tijden eten en slaap krijgen. Van afwijkingen worden ze chagrijnig. Het invoeren van de zomertijd staat daarom garant voor een niet soepel verloop van de week.

Niet alleen bij kinderen is er een verband tussen hun gedrag en de invoering van de zomertijd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ook volwassenen last hebben van de veertig minuten slaaptekort die het gemiddeld oplevert. Zo hebben we meer last van depressies.

Onze productiviteit op het werk neemt af, we zitten onder werktijd vaker het internet af te struinen naar niet-werkgerelateerde pagina’s, en het aantal bedrijfsongevallen neemt toe, met name in gevaarlijke beroepen.

Het aantal opnamen in psychiatrische instellingen ligt significant hoger, net als het aantal hartaanvallen. En vrouwen die een ivf-behandeling ondergaan, krijgen vaker een miskraam. Op de maandag na de invoering van de zomertijd ligt het aantal geweldsmisdrijven iets hoger. En zelfs rechters blijken die dag gemiddeld hogere straffen uit te delen dan de rest van het jaar.

Kortom, de hele maatschappij is een week lang moe en chagrijnig. Maar waarom hebben we die zomertijd dan? Het hoofdargument is dat het stookkosten zou besparen. Dat blijkt alleen in de praktijk niet zo uit te pakken, want wat je ’s avonds uitspaart, verstook je nu in de ochtend.

Liefhebbers van de zomertijd vinden het vooral fijn dat je ’s zomers tot laat buiten kunt zitten. Het is zeker fijner om bij daglicht te barbecueën. Dat heb ik ervaren in Botswana toen we rond 18 uur net begonnen met de ’braai’ en het licht al uitging en ik daarna maar moeilijk kon zien of mijn worstje al gaar was. Maar of het nou tot 21 uur of tot 22 uur licht is, in beide gevallen heb je hier in Nederland te maken met lange zomeravonden, een stuk langer dan op de rest van de planeet.

En als we zouden willen, dan nog zouden we niet in Nederland de zomertijd kunnen afschaffen. Europa gaat over onze tijd. Op verzoek van vele tegenstanders van de zomertijd stemde het Europees Parlement vorige maand al over de zomertijd. Helaas was de uitslag niet een directe afschaffing maar wel dat er een onderzoek komt naar de gevolgen van een eventuele afschaffing.

Boekenkasten vol wetenschappelijk onderzoek die allemaal uitwijzen dat de zomertijd slecht is, zijn blijkbaar niet voldoende overtuigend voor Brussel. Gelukkig maken die de uitkomst van hun eigen onderzoek erg voorspelbaar, dus ik heb goede hoop dat we over een paar jaar verlost zijn van de stroeve week die maandag begint. Sterkte allemaal!

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws