Column Joost Prinsen: Haalt Trump de kerst?

Column Joost Prinsen: Haalt Trump de kerst?

Ik raak wat uitgekeken op die Trump. Waarschijnlijk hoopt hij daar ook op. Dat hij zachtjes verdwijnt uit de stroom van negatieve publiciteit die hem achtervolgt.

Dat hij, in de woorden van columnist Bert Wagendorp, van pagina één verhuist naar pagina drie en van daar naar pagina vijf. Die lachwekkende persconferenties waarbij iedere leugen de schuld is van een medewerker of van de pers zelf. Of waarbij leugen tot waarheid wordt gepromoveerd. Die megalomane plannen, die ruzies met iedereen die niet ja en amen zegt, die alternatieve feiten, dat regeren op basis van wantrouwen. Treurigheid.

Ik wil eigenlijk ook helemaal niet over hem schrijven. Schoon genoeg van die kerel. Maar als later mijn kleinkinderen zeggen: „Opa, jij was toch columnist toen? Wat heb jij geschreven over die Gekke Henkie, die ene president van Amerika, waar de wereld nog heel wat mee te stellen heeft gehad?’’ Dan wil ik niet antwoorden dat ik nooit een letter aan hem gewijd heb.

Haalt hij de kerst? Zeker wel. Willen ze hem kwijt in de VS? Dat ook. Maar wat is het beste moment om de man te lozen?

In Amerikaanse media lees ik dat de Republikeinen er belang bij hebben dat hij nog even blijft zitten zodat wat conservatieve wetgeving gerealiseerd kan worden. Maar niet te lang want dan hebben ze de boel niet op orde als in 2018 de tussentijdse verkiezingen voor Senaat en Congres plaatsvinden. Ook de Democraten willen hem nog even zien blunderen zodat hun papieren stijgen. Treurigheid.

Realiseert u zich dat even. Trump is nauwelijks een maand president en nu al de risee van de Amerikaanse politiek. De risee van heel de wereld eigenlijk. Met diplomaten die achter zijn rug bezig zijn al zijn blunders glad te strijken. De vraag lijkt niet meer te zijn of hij moet opstappen maar wanneer dat moet gebeuren.

Zal hij vrijwillig het ambt neerleggen? Er worden vergelijkingen gemaakt met Richard Nixon die langzaam maar zeker ook alleen kwam te staan. En die pas vertrok toen de bonzen van zijn partij hem kwamen vertellen dat hij niet langer het vertrouwen had. Maar Nixon had tenminste het politieke inzicht te weten wanneer het spel over en uit was.

Trump heeft dat niet. Hij heeft nul ervaring in de politiek. Regels - geschreven of ongeschreven - zijn aan hem niet besteed.

Dus ik vrees dat hij pas verdwijnen zal als hij met pek en veren het Witte Huis wordt uitgejaagd.

En dat kan nog heel lang duren.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws