Column Joost Prinsen: Middelpunttrekkende kracht

Column Joost Prinsen: Middelpunttrekkende kracht

Saai, maar we willen niet anders, dat was in onze krant de conclusie van politiek redacteur Chris Aalberts over Rutte III. Helemaal mee eens. Iedere regering die gevormd wordt door middenpartijen is per definitie saai.

Ander citaat van Chris: „Het regeerakkoord zal pas echt ingrijpende maatregelen bevatten als andere partijen gaan meeregeren.” Die andere partijen heten dan GroenLinks, SP en PVV. Dat geloof ik nu weer niet.

GroenLinks, althans een voorloper daarvan, en de PVV hebben ooit geregeerd en ik kan me van die periode geen ingrijpende maatregel herinneren. Rutte I werd gesteund door Wilders. Maar wat is er eigenlijk veranderd in die periode? Er werd wat ketelmuziek gespeeld als het over allochtonen ging en de subsidie op orkesten („We gaan die toeteraars mores leren”) kwam onder vuur. Maar uiteindelijk bleef alles bij het oude. Ook al omdat Wilders na anderhalf jaar opstapte.

De LPF, een soort Wilders avant la lettre, was na een half jaar al uitgeregeerd. Dit keer omdat de regeringspartijen genoeg hadden van die club. Ook uit die periode kan ik me trouwens niets ingrijpends herinneren. U wel?

De PPR, GroenLinks avant la lettre, zat ruim veertig jaar geleden in de regering Den Uyl. De enige keer dat er een kabinet zat met ingrijpende maatregelen in haar programma. Daar is niet zo heel veel van terecht gekomen ook al omdat oliecrisis, Lockheedaffaire en treinkaping de aandacht opeisten. Waardoor er niet veel tijd overbleef om de smalle marges van de democratie op te rekken.

Verder zitten GroenLinks en de SP al jaren in allerlei besturen van lagere overheden en ook uit die hoek horen we zelden iets sensationeels.

De natuurkunde kent de middelpuntvliedende kracht, de politiek daarentegen heeft de wet van de middelpunttrekkende kracht. En die luidt: „Als flankpartijen gaan regeren met middenpartijen, worden het zelf ook middenpartijen.” Het midden vliedt niet naar buiten, de flank vliedt naar binnen. En in die zin zijn GroenLinks, PVV, SP, SGP en Forum voor Democratie eigenlijk allemaal middenpartijen. En als ze het niet zijn, worden ze het wel zo gauw er wat te besturen valt.

Laten we God loven en prijzen voor het politieke midden dat ons rare Brexit aardverschuivingen bespaart. Dat ons geen Trump als minister-president oplevert. Om over erger te zwijgen.

Pas als het centrum wegvalt, ga ik mijn hart vasthouden voor wat ervoor in de plaats komt. En tot die tijd prijs ik mij gelukkig met regeringen die me niet saai genoeg kunnen zijn.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws