Column Joost Prinsen: Oude supporter

Column Joost Prinsen: Oude supporter
© ANP
Joost Prinsen.

PSV leerde ik kennen een paar dagen na de dood van mijn vader. Er was een enorme hectiek in ons huis van talloze familieleden. Plotseling nam mijn oom Jules, hij was mijn peetoom, het woord: „Als we nou allemaal eens een kind meepakken. Dan heeft Hakke rust want ze heeft al genoeg aan haar hoofd. Wat zeg je ervan Joost, ga jij met ome Jules mee? Dan gaan we zondag naar de match”!

Hakke was mijn moeder. Ze protesteerde nog wel dat de kinderen, we waren met zijn zessen, naar school moesten maar dat bezwaar werd weggewuifd.

En zo zat ik een paar dagen later op de tribune naast oom Jules. Prachtige plaatsen want oom was apotheker van beroep en vaste leverancier van de medicijnen aan de club. Zijn zoon was trouwens de clubfotograaf.

Ik zag Lieuwe Stijger keepen, Toon Brusselers zwoegen en Coen Dillen scoren. Dillen met 43 doelputen in één seizoen nog steeds topscorer aller tijden. GVAV was de tegenstander met een jonge Rikkert Lacroix en Otto Roffel in de goal. Zeggen die namen u nog iets?

Kort daarna kreeg ik prachtige elftalfoto’s van mijn neef. Op dat glanzende papier, zwart-wit, groot formaat. En actiefoto’s. Keepers in zweefduik, backs die verschrikt omkijken of de bal de goal in zal gaan en een volle tribune vaag op de achtergrond. Geweldige prenten. Zeggen die foto’s u nog iets?

Wij schrijven 1952.

Hoeveel wedstrijden van PSV heb ik daarna niet gezien? Met oom Jules, God hebbe zijn ziel, naast me en mijn neef langs het veld. Is het een wonder dat ik die club een leven lang trouw ben gebleven? Natuurlijk niet. Ook in de tijden dat Cruyff en de zijnen regeerden in de Nederlandse competitie en ik het in Amsterdam zwaar te verduren kreeg.

En natuurlijk in die glorieuze dagen van de Van de Kerkhofs, van Jan van Beveren (was er in Nederland ooit een betere keeper?) en Willy van der Kuijlen. De laatste is met een totaal van 308 doelpunten in de eredivisie trouwens ook recordhouder.

Waar is de tijd dat je gewoon

van supportersvak kon ruilen?

Van doelpunten zo wonderschoon

van Willy van der Kuijlen?

Die tijd lieve vrienden is onlangs even teruggekeerd. Afgelopen zondag zit ik voor de televisie en ik zie mijn idolen landskampioen worden. En terwijl ik wegmijmer dat ik eigenlijk Luuk de Jong ben of Phillip Cocu, trekt een horde spelers uit vroeger jaren aan me voorbij: Ceesje Heerschop, Frans Tebak, Roel Wiersma, Harry van Elderen. En ergens achter die rij staat mijn oom met de kaartjes al klaar bij de hoofdtribune en stelt mijn neef tussen goal en cornervlag zijn camera op en zwaait naar mij.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws