Column Joost Prinsen: Vrije pers

Column Joost Prinsen: Vrije pers
© Archief
Joost Prinsen.

Het is de taak van de pers de regering te volgen met kwaadaardig geschrijf, schreef Karel van het Reve ooit. Dat ’kwaadaardig’ laat ik voor zijn rekening. Maar kritisch volgen van de regering is één van de taken van de pers, dat staat vast natuurlijk. Wat is er zo belangrijk aan vrije pers? Dat moet van tijd tot tijd even opgeschreven worden en vandaag is het mijn beurt dat te doen.

U herinnert zich zonder twijfel de vele wethouders, staatssecretarissen en ministers die het afgelopen decennium hebben moeten aftreden.

Politieke fouten als het niet goed informeren van de Kamer waren soms de oorzaak. Maar op lager niveau was de vermenging van algemeen belang met privébelang regelmatig aan de orde. Met een enkel woord ’de Hooijmaijers-methode’.

Haal je de pers weg dan zaten nu bestuurders die wegens foute bonnetjes moesten aftreden of de vele kleine plaatselijke sjoemelaars nog steeds op hun post. En langzaam maar zeker zou hun gesjoemel groter worden omdat er geen pers was die de misstanden aan de kaak stelde.

Want journalisten die dat doen, worden gearresteerd of erger. Kortom: een pers die vrij is, zorgt ervoor dat u en ik ook vrij zijn. Of in ieder geval gevrijwaard van bestuurlijke laaienlichters. Einde college.

Gisterennacht reed een busje in op het Telegraafgebouw. Op het moment dat ik dit schrijf, dinsdagmiddag 14.30 uur, is de dader nog niet gearresteerd. Van veel kanten krjgt de Telegraaf steun. Onze premier noemde de aanslag ’een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie’. Ook een aantal andere Nederlandse politici zoals Van der Molen (CDA), Klaver (GroenLinks) en Asscher (PvdA) gebruikten dat soort termen.

Met alle respect voor die heren, hun reactie gaat wat ver wanneer je nog geen idee hebt over de dader(s) en zijn/hun motieven. Meestal is zo iemand kwaad over een bepaald soort berichtgeving waarover hij zijn gram haalt. Klopt ook niet natuurlijk.

Maar als je hem zou vragen „Wilde je een aanslag plegen op de vrije pers en de Nederlandse democratie”, zou hij misschien verbaasd zijn. De reactie van Rutte en de zijnen is me wat te makkelijk. Te veel symbool-politiek, als dat een woord is. Of in ieder geval nogal prematuur.

Verstandiger vond ik de reactie van minister Slob (CU): „Dit ziet er erg heftig uit allemaal. Ik kan me voorstellen dat iedereen bij de Telegraaf zich rot geschrokken is. Hopelijk kan de politie snel duidelijkheid verschaffen over de aanleiding.”

Zo hoor je om te gaan, vind ik, niet alleen met de pers, maar ook met verdachten.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws