Column Rob van Vuure: Droomtransfer

De een zijn dood is de ander zijn verzameling.

Ik verzamel en bestudeer mijn bezorgde aanwinsten. De strip ’Kick Wilstra en omstreken!’ Door alle 60-er jaren zinnetjes word je weer jochie. ’En toen liet Kick in vrije positie een formidabele poeier van zijn slof komen’. Supporter zegt: ’Geef ’m een knoert’.

Poeier. Knoert. Ik hoor het gejuich, ik ruik het gras, weer voel ik de spanning. Als jongen wachtte ik ’s middags op de krant waarin wondermidvoor Kick zijn avonturen beleefde: in de laatste minuut scoren, een profcontract krijgen, een heel stadion dat speciaal voor hem uit z’n dak gaat. Ik knipte de stripjes uit en bewaarde ze, keurig op volgorde. Een paar jaar later, op onze vaste Franse camping, zag ik tot mijn verbazing dat Kick Wilstra ook in het Frans vertaald werd. De strip stond daar in het tijdschrift Artima Olympic. Onze ’Kick Wilstra, de wondermidvoor’ was in heel Frankrijk bekend als ’Kick Wilstra, le super avantcentre’. Ook in de kampeertenten rondom mij werd Kick verslonden, Franse jongetjes verschillen niet zoveel van hun Hollandse leeftijdgenoten. Trots vertelde ik dat ik Kick kende, dat ik hem thuis elke dag las. Ik kon soms zelfs vertellen hoe het afliep, in mijn Zaanse krant waren we al een half jaar verder. Elke vakantie wisselden we strips uit: ik nam een nieuw Kick Wilstra-deeltje mee, van Pierre kreeg ik afleveringen van Artima Olympic.

Maar hoe gaan die dingen? Die dingen gaan.

De dagelijkse krantenafleveringen van Kick Wilstra werden elk jaar door de krant gebundeld. Mijn moeder zei: ’Je krantenknipsels staan nu mooi gedrukt in een boekje, de knipsels kunnen weg’. ’Goed mam’. Ik-was-het-er-mee-eens! Ook mijn Franse afleveringen waren na een verhuizing verdwenen: oud spul, onleesbaar, we hebben al rommel genoeg. Ik was dat allemaal vergeten totdat ik een jaar of vijf geleden een fanatieke verzamelaar werd. Verzamelaar, ook van Kick Wilstra. Ik maakte mijn serie deeltjes compleet (18) en na een avondje internet had ik ook alle latere uitgaves in huis. Maar tegelijkertijd realiseerde ik me wat er ooit allemaal was weggegooid. Echte krantenstrips! Complete jaargangen! Iemand zei: ’Weet je dat Kick Wilstra vroeger ook in Frankrijk verscheen, af en toe is er iets te koop, als je geluk hebt’. Ja ja, wrijf het maar in.

Totdat... Totdat ik ze ’s nachts, dwalend over internet, opeens op Marktplaats zag staan. ’Te koop: Kick Wilstra krantenknipsels en de complete ’Kick Wilstra, le super avantcentre’. Er stond bij: ’Wordt niet vaak aangeboden’. Daar heb je helemaal gelijk in, ’Shirley’ uit Assen! ’s Nachts nog de vraagprijs geboden. En wat ik al dacht: ’Shirley’ was kort geleden weduwe geworden en aan het opruimen geslagen. Kortom: ’Droomtransfer Kick Wilstra’. De een zijn dood...

Bedankt voor het brood, Shirley.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws