Column Rob van Vuure: Poepershoek

Column Rob van Vuure: Poepershoek
© Archief
Rob van Vuure

’Ik zal het u toesturen, mag ik uw adres?’ ’Ja, ik woon in St Jansklooster, 8326 BS, Poepershoek 3’. Stilte aan de andere kant van de lijn. Dan: ’Okay, kunt u mij het adres voor alle zekerheid ook nog even mailen?’ De straat Poepershoek bestaat. Maar er bestaat zoveel. In Domburg wonen gezinnen aan de Bijenkotsweg. In Veere aan de Eendenkotsweg.

Ik wil maar zeggen: er zijn Amsterdammers die aan het Stadionplein wonen en een actiegroep hebben opgericht: hun Stadionplein mag geen Johan Cruijffplein gaan heten. Maar beste inwoners van Terneuzen, u woont aan de Burgemeester Geillstraat en u laat dat zo? Omdat burgemeester Geill zijn naam niet liet veranderen, ondanks aandringen van zijn dochter?

Ook de bewoners van de Zure Vischsteeg in Maassluis hebben zich er bij neergelegd. ’Waar moet het bezorgd worden? ’Zure Vischsteeg 6, let op met sch’. Of: ’Achter den Engelschen Pispot 89, Den Bosch’. Of: ’Achter het wild varken 36, ’s Hertogenbosch’. ’Niet Den Bosch, ’s Hertogenbosch vinden we chiquer klinken’.

Ik zwerf over internet vanwege de Stadionplein/Cruijff-discussie en val in verbazingen. In Den Haag de Koediefstraat, in Leiden de Kakelbaksteeg. Er zijn Groningers die aan de Wipstraat of aan de Pijpstraat wonen. ’Wip’ is een ouderwets woord voor ’loskraan’, een stenen brug noemde men vroeger een ’pijp’.

In Enkhuizen heet een straatje Hoerejacht (appartementen te huur voor 850 euro per maand), een paar straten verder woon je aan ’Tussen Hel en Vagevuur’(1601 GP) of aan het Kreupeltje(1601 HR). Ook geen actiegroepen op Texel: wel nee, het is heerlijk wonen aan de Pijpersdijk of bij bosspeelplaats Fonteinsnol(’Met uitkijktoren!’). In Ballum heb je het Snikkepad.

Dertig keer per jaar bij het verlaten van de kroeg: ’Jongens, til me even op, ik heb opeens een geweldig idee, ik zet er een L tussen’. In Amsterdam hebben ze daarom het straatnaambordje ’Dubbeleworststeeg’ hoger dan normaal gehangen, het werd herhaaldelijk gestolen.

Het steegje tussen Singel en Herengracht is vernoemd naar Laurens Dubbelworst, gestorven in 1672. Meteen ook noemen: Zakslootje in Amsterdam en het Zakkendragersstraatje in Dordrecht. Nee, Dordrecht heeft niet de langste straatnaam van Nederland, haar Blindeliedengasthuissteeg(25 letters) verliest het van de Haaldersbroekerdwarsstraat in Zaandam(26 letters).

’Kunt u dat misschien nóg een keer spellen?’ En troost u, mensen in Anderen(Zuidlaren)woonachtig aan de Pisbulten, in het Belgische Kampenhout wonen tientallen gezinnen aan de Geilroedeweg en in de Kutsegemstraat.

Dan denk je: al het gehoereer wel gehad. Nee.

De overtreffende trap vinden we in Rotterdam, postcode 3054 SE. Er waren actiegroepen maar het is ze niet gelukt. Beste Amsterdammers rond het Stadionplein, besef: in Rotterdam bestaat de Ajaxstraat. Jullie lezen het goed: Á-jax. Zojuist in de 020-straat nog een huis verkocht voor 270.000.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws