Column Zwart-wit: Saboteurs

Column Zwart-wit: Saboteurs
© © HDCMEDIA

De storm die het Turkse referendum in Europa heeft losgemaakt, is nog lang niet uitgeraasd, toch kondigt zich al de volgende voorjaarsstorm aan waarin snoeven, sneren en afserveren de stemming gaan bepalen.

De Britten gaan over zes weken naar de stembus. Na de nipte overwinning (51,9 procent) van het pro-Brexit-kamp mag het kiesvolk nu premier May en haar Conservatieven aan een ruimere meerderheid helpen, vooral om het vertrek uit de EU te vergemakkelijken en tegelijk de Schotse weerstand te breken.

In Turkije werden tegenstanders van het ’ja’ voor de almacht van president Erdogan afgeschilderd als landverraders. En Europeanen die zich ermee bemoeiden, werden tot nazi en fascist bestempeld. Die onheuse bejegening vraagt om excuses. Maar of die ooit komen?

In Groot-Brittannië wordt ook met modder gegooid. Voor het Brexit-referendum werd immers ook met valse beloften en verdachtmakingen tegen de Europese ’maffia’ in Brussel naar stemmen gelonkt. Het pro-Brexit-kamp steunt nu nog op een meerderheid vergelijkbaar klein als die in Turkije. May uit zich nog voorzichtig over haar tegenstanders. Schotland ziet zij ’slechts’ als thuisland van Brexit-saboteurs. Een geuzennaam. Eentje die, als May met echt vuige verdachtmakingen gaat strooien, straks ook een eretitel kan blijken.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws