Eis: werkstraffen na fatale misser thuiszorg

Eis: werkstraffen na fatale misser thuiszorg

Tegen de toenmalige directeur en de toenmalige regiomanager van een kleine thuiszorgorganisatie is donderdag voor de rechtbank in Haarlem 120 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf geëist. Zij zouden schuld hebben aan het overlijden van een 81-jarige Haarlemse in 2012. De vrouw sloeg alarm nadat ze was gevallen maar kreeg geen hulp.

Een kleine zorgorganisatie gaat op in een grotere. De eigenaar van de eenmanszaak komt in dienst bij de grotere zorgzaak. Het liep niet lekker tussen hem en de nieuwe regiocoördinator die geen enkele verpleegkundige achtergrond heeft. Uiteindelijk werd de man die aan de wieg van de zorgonderneming stond op vakantie gestuurd. Hij hield een werktelefoon bij zich. Daarop kwam op 23 december de oproep van de alarmcentrale binnen.

(Lees hier: Live: Rechter buigt zich over dodelijk Haarlems zorgdrama)

’Vrouw zit klem’. De gebrouilleerde medewerker gaf dat telefoontje aan de regiomanager door. Daarna ging het mis. De hoogbejaarde suikerpatiënte werd na meer dan 48 uur ernstig onderkoeld, met een afstervende voet, doorligplekken en extreem hoge bloedsuikerwaarde door de politie in haar woning gevonden. Twee dagen later overleed ze in het ziekenhuis. Volgens de officier van justitie mede doordat de regiomanager als eerstverantwoordelijke in de reeks van missers ,,meerdere cruciale fouten maakte’’. Zijn advocaat bestrijdt dat en wijst onder meer beschuldigend naar de man die buiten spel was gezet.

De directeur van de thuiszorginstelling (na faillissement werkt ze nu als verpleegkundige in loondienst) is volgens de aanklager eindverantwoordelijk voor de slechte bedrijfsvoering. Het gebrek aan goede zorg werd onderstreept met: ,,Verwarring over 24-uurs bereikbaarheid. Verwarring over sleutelbeheer, over personenalarmering, over diploma's van medewerkers.’’

In de zitting, die de hele dag duurde, werd de schuldvraag telkens als een hete aardappel doorgespeeld. De twee verdachten wezen daarbij ook naar elkaar. Achteraf zou de regiomanager (,,Ik heb nu een baan die beter bij mijn opleiding past.’’) het ,,helemaal anders doen’’.

Uitspraak 30 november.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws