Ester Perquin pakt diepzinnige thema’s lichtvoetig aan

Ester Perquin pakt diepzinnige thema’s lichtvoetig aan

Ester Naomi Perquin, Dichter des Vaderlands, pakt in haar vierde bundel, ’Meervoudig afwezig’, diepzinnige thema’s lichtvoetig aan. Zo haalt God in een gedicht ’als Hij met ons klaar zal zijn,/ de schepping uit de knoop.

In een ander wordt de dichter naast God wakker, bij wie speeksel uit zijn mondhoek druipt. ’U bent er niet’, zegt ze tegen hem. Waarop hij haar een gedicht geeft: ’Probeer het zelf maar te verpesten’. Waarmee de dichter weer op haar plaats gezet is. Speels komt hier de centrale tegenstelling aan bod tussen aan- en afwezigheid. Dat begint al in het openingsgedicht, waarin een professor leert dat afwezigheid ’niet valt waar te nemen’. Ironisch genoeg zijn de studenten geestelijk afwezig, ze luisteren niet, gaan al weg. Waarop hij roept dat ’de grootheid niet in het totale, maar het totale in de delen’ te vinden is.

Hoogtepunt is de beschrijving van een zomerdag: „Er waren hoge noten in de lucht die dag en kleine gele vlinders./ Er waren dansende paren, stram van jicht, licht van ouderdom// (…) En boven alles hing de dood waaraan je dacht alsof dat er al deel van was – wat achteraf bekeken altijd klopt./ Een vorm van ondergang, maar gloeiend/ als de volle zomerzon voor hij/ in zee verdwijnt.”

Eric Kok

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws