Europese regio’s komen op voor vissers

Europese regio’s komen op voor vissers
© Archief
De visafslag van IJmuiden.

Vijftig vertegenwoordigers van de belangrijkste visserijregio’s in Europa ondertekenen volgende week in het Spaanse Galicië de ’Declaration of European Fishing Communities’. Doel is ervoor te zorgen dat de belangen van de vissers serieus worden genomen bij de Brexit-onderhandelingen.

De Noord-Hollandse gedeputeerde Jaap Bond is één van de ondertekenaars, die de onderhandelaars oproepen af te spreken dat Britse Seafoodproducten welkom zijn op de Europese markt zolang Europese vissers welkom zijn in Britse wateren.

Onlangs kondigde de Britse minister voor Milieu, Landbouw en Visserij, Michael Gove, aan dat het Verenigd Koninkrijk zich eenzijdig wil terugtrekken uit het Londense Visserijconvenant.

Dit verdrag regelt dat Belgische, Duitse, Franse, Ierse en Nederlandse vissers in het gebied van zes tot twaalf mijl voor de Britse kust mogen vissen.

Op zijn weblog stelt Jaap Bond dat de Britten op ’deze populistische stroom’ in een fuik zwemmen die uiteindelijk ook voor de Britse vissers desastreus zal zijn.

,,Het is goed dat het nieuwe kabinet in het regeerakkoord heeft opgenomen dat het in het kader van de Brexit-onderhandelingen zal opkomen voor de Nederlandse visserijbelangen’’, aldus Bond. Volgens hem is dat van groot belang voor Noord-Holland.

,,Noord-Hollandse vissers zijn voor hun inkomen afhankelijk van goede afspraken met het Verenigd Koninkrijk. En niet alleen de vissers; de sector zorgt ook voor veel banen aan de wal. Vier van de elf Nederlandse visafslagen bevinden zich in Noord-Holland (IJmuiden, Den Helder, Texel en Den Oever).

Volgens Bond is het tijd voor concrete actie. ’Daarom komen we, verenigd in de European Fisheries Alliance, bij elkaar. Nu de onderhandelingen tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk in volle gang zijn, moeten we het verstand en niet het onderbuikgevoel aanspreken. Nu moeten we de belangen van de visserij bij de onderhandelaars onder de aandacht te brengen’.

’Toegang tot de Britse wateren is van cruciaal belang voor onze vissers. Net zo goed als toegang tot de Europese markt van cruciaal belang is voor de Britse vissers. Tachtig procent van hun omzet, van met name producten in het duurdere segment zoals Schotse zalm, wordt gerealiseerd binnen de Europese Unie.’

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws