Europese topvondst uit scheepswrak bij Texel: japon uit 17e eeuw [video]

Europese topvondst uit scheepswrak bij Texel: japon uit 17e eeuw [video]
© Foto Kaap Skil/Pieter de Vries

Texelse sportduikers hebben bij een scheepswrak in de Waddenzee een uitzonderlijk gave japon van bijna vierhonderd jaar oud ontdekt. Het handgeweven zijden kledingstuk lag in een grote kist, deel van een uitgebreide garderobe. Wetenschappers spreken over ‘een van de belangrijkste kledingvondsten ooit in Europa’. De vondst is donderdagmiddag onthuld in Museum Kaap Skil te Oudeschild.

De rijk bewerkte en versierde japon was vrijwel zeker van een hoge adellijke vrouw. Ook zijn een mantel, kousen en lijfjes van zijde met veel goud- en zilverdraad boven water gekomen. Evenals tal van gebruiksvoorwerpen. Leren boekomslagen tonen in goudopdruk het wapen van de Engelse koning Karel I (1600-1649). Een deel van de lading van het vergane schip was daarom vermoedelijk van de Stuarts, de Engelse koninklijke familie.

Kleding uit de zeventiende eeuw is zeldzaam. Er is heel weinig bewaard gebleven. Leden van de Duikclub Texel deden hun ontdekking in en bij het ‘Palmhoutwrak’, een van de vijfhonderd tot duizend schepen die in de Gouden Eeuw zijn vergaan voor de Rede van Texel. Prof. dr. Jerzy Gawronski, hoogleraar maritieme archeologie van de Universiteit van Amsterdam, jubelde donderdag. ,,Deze vondst kan enorm veel inzicht geven over het leven en werken aan boord, welke handelsrelaties er die tijd waren en wat de politieke situatie was.” Onderwaterarcheoloog Arent Vos van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed spreekt van een ‘verbazingwekkend gave tijdcapsule van vier eeuwen oud’. Alle gevonden kleding komt waarschijnlijk uit één garderobe. ,,Zo’n volledig beeld is niet eerder verkregen. De meeste kledingvondsten bestonden uit incomplete delen uit beerputten”, aldus textielrestaurator Emmy de Groot.

Na een korte expositie in Museum Kaap Skil verhuist de zeldzame collectie naar provinciaal archeologisch centrum Huis van Hilde in Castricum. Wetenschappers en andere deskundigen gaan daar de voorwerpen uitgebreid bestuderen. Dit onderzoek duurt vele jaren.

Bekijk ook de website van Kaap Skil.

Bekijk fotoalbum (app-gebruikers)

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws