’Fraude bij grote pulsvissers’

Er wordt mogelijk fraude gepleegd in de Nederlandse pulsvisserij. Zo zou er gevist worden voor wetenschappelijk onderzoek, maar het zou eigenlijk om commerciële visvangst gaan.

Dat zeggen 25 milieuorganisaties en hulporganisaties en vissers uit onder meer Nederland, Denemarken, Engeland, Frankrijk en Spanje.

Zij dienen woensdag een officieel verzoek in bij het Europese Bureau voor Fraudebestrijding, OLAF, om hier onderzoek naar te doen.

Bij pulsvissen worden elektrische schokken toegediend. Volgens de milieuorganisaties en vissers is er bewijs dat Nederlandse pulsvisserijboten en onderzoeksinstituten onrechtmatig geld ontvingen van de overheid.

Terwijl steeds vaker op deze manier gevist werd voor wetenschappelijke doeleinden, ontbreekt van die onderzoeken ieder bewijs. Dat voedt de vermoedens dat er tijdens het wetenschappelijk onderzoek op zee ook commerciële visserij plaatsvond.

Geld verdienen tijdens wetenschappelijk onderzoek, mag volgens Europese wetgeving niet, zeggen de kleinere visserijbedrijven. Zij verenigen zich nu met milieuorganisaties en willen dat pulsvisserij verboden wordt.

Dupe

Andries Visser uit IJmuiden is al vijftig jaar visser. Hij is lid van C-Life Nederland, een van de organisaties die naar OLAF is gestapt.

Volgens Visser zijn vooral de kleinere vissers die rond de Noordzee werken de dupe van pulsvissen. Door samen te werken maken ze een kans tegen ’de grote jongens’.

Door pulsvissen zou het ecosysteem te snel uitgeput raken en verdwijnt de traditionele visserij, vrezen de kleinere vissers.

„Sinds op deze manier gevist wordt, wordt de zee steeds leger. Dat merken we niet alleen in Nederland, maar ook in Frankrijk, Spanje en noem maar op. Ze maken met deze manier van vissen de hele zee dood, en dat doen ze met geld van de overheid.”

Uit onderzoek van de NOS bleek al eerder dat Nederland tientallen vergunningen verstrekte voor onderzoek naar pulsvisserij, zonder dat er een wetenschapper bij de vangsten te zien was.

Verboden

Het Europees Parlement heeft de pulsvisserij eerder dit jaar verboden. Nederlandse pulsvissers moeten halverwege 2019 hun werk staken.

Maar minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) schreef de Tweede Kamer al zich hard te maken voor de pulsvisserij. Voorstanders zeggen dat pulsvissen milieuvriendelijker is en dat er minder bijvangst is.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws