Hele ochtend geen vluchten Transavia door stakende piloten

Hele ochtend geen vluchten Transavia door stakende piloten

Alle vliegtuigen van Transavia blijven in Nederland tot aan het middaguur aan de grond, vanwege aangekondigde stakingen door de piloten van de luchtvaartmaatschappij. Aanleiding voor de actie is een al maanden durend conflict over een nieuwe cao.

De piloten van Transavia legden in de nacht van zondag op maandag het werk neer. ,,Verder onderhandelen met het Transavia-management heeft op dit moment geen zin", meldt de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV).

Hoewel de stakingen eigenlijk officieel al om middernacht begonnen, stond pas om 6 uur de eerste vertrekkende vlucht van de luchtvaartmaatschappij op de planning. In totaal vliegen dertig geplande vluchten niet of met vertraging, waarvan negetien op Schiphol, zes vanuit Eindhoven en vijf vanuit Rotterdam. De stakingen hebben geen gevolgen voor aankomende vluchten.

Aanleiding voor de actie is een al maanden durend conflict over een nieuwe cao. De pilotenvakbond wijst op het hoge ziekteverzuim onder Transaviavliegers - tien procent, ,,veel hoger dan bij andere maatschappijen", aldus een woordvoerder - en eist daarom naast een ,,bescheiden" loonstijging vooral betere roosters, meer grip op de eigen vrije tijd en een goede beroepsongeschiktheidsregeling. Het management van Transavia liet een laatste ultimatum van de VNV zaterdagmiddag voorbijgaan, nadat het tevergeefs een tegenbod had gedaan.

Omdat het in een deel van Nederland krokusvakantie is, heeft de staking gevolgen voor passagiers naar vakantiebestemmingen vanaf Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport.

Transavia zegt zondag nog een voorstel te hebben gedaan voor bemiddeling door een onafhankelijke bemiddelaar, maar dat wees de pilotenvakbond van de hand. ,,We hebben alles geprobeerd om eruit te komen", zegt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij. ,,Staken is hun recht, maar we vinden het wel vervelend voor de reiziger. Die moet op onze site kijken voor de actuele vluchtinformatie."

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws