Invalleerkracht basisschool is bijna onvindbaar

Invalleerkracht basisschool is bijna onvindbaar
© Foto ANP

Vandaag 2206 leerlingen zonder goed onderwijs! Dat meldt de website lerarentekortisnu.nl maandag 12 maart. Scholen houden op de site dagelijks bij hoeveel klassen zij door het lerarentekort naar huis moeten sturen en hoeveel leerlingen zij bij andere groepen moeten plaatsen. Invallers zijn vrijwel niet meer te vinden.

Sinds zes weken wordt het lerarentekort dagelijks op de website in kaart gebracht. De website is een initiatief van leerkrachten, aangesloten bij PO in actie.

Al drieduizend scholen, bijna de helft van alle basisscholen in het land, zijn bereid hun vuile was buiten te hangen en hebben zich geregistreerd.

(Lees hier: Pensioen? Niet voor de juf)

De vraag naar invallers is enorm, het aanbod mager. Neem maandag 12 maart, de dag waarop minstens 2206 leerlingen geen goed onderwijs kregen. Groep 3 van sbo De Vlieger in Leiden (vijftien leerlingen) moet het doen met een onbevoegde leerkracht. Een andere klas van die school (mb7, vijftien leerlingen) wordt verdeeld over andere groepen.

Op obs ’t Joppe in Nieuw-Vennep komt een parttimer een dag extra werken om groep 2 (24 kinderen) les te geven. Voor groep 6 op diezelfde school (twintig leerlingen) wordt ’een andere oplossing’ bedacht.

Groep 4 van De Zonnewijzer in Haarlem (23 leerlingen) en groep 4 van Crayenesterschool Basisschool Heemstede (30 kinderen) zetten eveneens onbevoegde leerkrachten in.

Detacheringsbureau

Combinatiegroep 3/4 van de Tweemaster in Huizen (20 basisscholieren) heeft les van een parttimer die een dagje extra komt. Bij groep 5 van obs Koningin Emma in Bussum (28 leerlingen) springt de intern begeleider ofwel directeur in. Cbs De Brandaris in Hoofddorp heeft ’mazzel’: voor de 18 kleuters is een invaller ingevlogen via een detacheringsbureau.

Negen besturen in de regio’s Haarlemmermeer en Kennemerland hebben de koppen bij elkaar gestoken om het probleem gezamenlijk op te lossen. Zij hebben zich verenigd in Regionaal Transfer Centrum De Beurs. Volgens directeur Egbert de Jong is dit uniek. ,,Er zijn maar elf van zulke samenwerkingsverbanden in het land.”

In de maand februari heeft hij voor drieduizend dagen aanvragen gehad voor vervanging.

,,Hiervan heb ik 750 dagen moeten wegboeken: kinderen zaten thuis, keken met de klas naar een film of hadden een onderwijsassistent of gymleerkracht voor de klas. Op de overige dagen zijn parttimers extra komen werken of hadden we wel een invaller.”

Shirley Snip, contactpersoon Noord-Holland voor de nieuwe vakbond PO in actie, tevens leerkracht op de Werenfridus in Wervershoof, hoopt dat de website iedereen aan het schrikken maakt.

Lianne Pruysen is de contactpersoon Zuid-Holland voor vakbond PO in actie. Ze werkt als leerkracht op cbs De Regenboog in Ridderkerk. Pruysen zegt dat achtste groepers op haar school vorige week drie keer bij de kleuters zijn ingedeeld. Vrijdag is groep 8 naar huis gestuurd. ,,Je staat met de rug tegen de muur. Als er geen invallers zijn houdt het op.”

Staking

Woensdag 14 maart staken basisscholen in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. De staking maakt deel uit van een estafettestaking die een maand geleden is begonnen in het noorden van het land. Hierna zijn Brabant en Limburg aan de beurt. Zuid-Holland volgt mogelijk later. Voortzetting van de estafette hangt af van de vraag of de eis van de leerkrachten wordt ingewilligd: 1,4 miljard euro erbij voor een hoger salaris en minder werkdruk.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws