Jochies presenteren bijenactie aan studenten HvA

Jochies presenteren bijenactie aan studenten HvA

Heel cool, vinden de kinderen uit groep 7 van basisschool De Piramide in Haarlem dat hun klasgenoten Mahdi Karimi (11) en Nabil Saeydi (10) donderdagavond 24 mei op de Hogeschool van Amsterdam een presentatie mochten geven in een aula vol studenten. De twee waren door Jane Goodall gevraagd om hun project ’Red de bijen’ toe te lichten.

,,De anderen in de klas willen dat ook wel”, zeggen de jongens. Ze hebben goede raad voor hun medeleerlingen: ,,Dat kan, als je goed je best doet.” Datzelfde krijgt het tweetal thuis keer op keer op het hart gedrukt. ,,Goed je best doen, dat kan iets betekenen voor je toekomst.”

Nu moet gezegd worden dat de twee slimmerds zijn. Ze houden tijd over op school en daarom zocht hun meester, Jan Kneepkens, leuke en leerzame tijdvulling voor ze. Kneepkens had eerder de WNF-Frans Lanting Award (de grootste natuurfotografiewedstrijd van Nederland) gewonnen met een foto van een chimpansee.

Zo kwam hij in aanraking met Goodalls Roots & Shoots-project dat jongeren helpt bij het opzetten van een actie voor mens, dier en aarde.

Meesters idee sloeg aan bij de jongens. Zij kwamen uit bij de bij, net als de chimpansee een bedreigde diersoort. Ze lieten donderdag een bijenkast bij school plaatsen, gaan bijenhotels ophangen en bijenmix in de schooltuinen zaaien.

Eerder verspreidden ze flyers met tips in de buurt, zodat de omwonenden het voorbeeld kunnen navolgen.

Of hun inspanningen iets opleveren? ,,We zijn met de klas gaan tellen en kwamen uit op gemiddeld twaalf bijen per persoon. Over een jaar gaan we weer tellen.”

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws