Kitesurfers: beter sticker dan vaarbewijs

Alle kitesurfers verplicht een vaarbewijs? Onhaalbaar, zegt Noordwijker Thomas Steenvoorden van reddingsmaatschappij KNRM. Hij lanceert een effectiever idee, met minder rompslomp, waar de surfers zelf ook nog eens voordeel bij hebben.

,,Laat ze een cursusje doen’’, stelt Steenvoorden voor, ,,dat kan gewoon via internet. In ruil daarvoor krijgen ze twee stickers met een code die ze op hun board en vlieger kunnen plakken. We halen regelmatig planken uit zee. Je hebt het dan over materiaal tussen de 800 en 1200 euro, toch wordt het soms niet opgehaald. Vinden wij een bord, dan kunnen we gelijk achter de eigenaar aan.’’ Goed nieuws voor de surfer, en het scheelt een grootscheepse zoekactie op zee naar iemand die allang weer thuis achter de tv zit.

Het koppelen van de code aan een registratie heeft nog meer voordelen. Zo komt het voor dat een geredde kitesurfer die uit zee wordt gered door onderkoeling of bewusteloosheid niet meer in staat is zijn naam te geven. Dan kan toch snel de familie worden gewaarschuwd.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws