Klik hier: Fotografeer de lente in de achtertuin [video]

Klik hier: Fotografeer de lente in de achtertuin [video]

Met de lente in het hoofd is het tijd om die prachtige metamorfose van de natuur in beeld te brengen. Dat kan met de nieuwe GrowApp.

Het is een handige en wetenschappelijke methode om de ontwikkelingen in de natuur om je heen vast te leggen. Voorlopig is de app alleen op Android werkzaam. Binnen enkele weken moet de iPhone-versie beschikbaar zijn.

De app geeft o.a. de mogelijkheid om die uitbundige groei en bloei ook nog eens in een ’timelapse’ te vereeuwigen waarbij de foto’s als een animatie worden afgespeeld.

De (internationale) app is ontwikkeld door Arnold van Vliet van de Universiteit Wageningen in samenwerking met Matthijs Begeyn van het bedrijf Globe. Met de app kun je regelmatig (elke dag, elke week, elke maand) op exact dezelfde plek een foto maken van bijvoorbeeld je tuin, je natuurrijke omgeving of, gedetailleerder, een eik of paardenkastanje. Dan ontstaat een animatie van losse beelden waarin je kunt zien hoe de natuur verandert per seizoen.

Op wetenschappelijk gebied willen deskundigen hiermee in kaart brengen wat er gedurende een of meer seizoenen exact gebeurt met een boom, een tuin of een natuurgebied. Door handig gebruik te maken van de gps-informatie in de telefoon en het tonen van een laag waarin de vorige foto vervaagd zichtbaar is, kan op exact dezelfde locatie een nieuwe foto worden gemaakt.

De natuur in bloei.
© Foto ANP/Rick Nederstigt
De natuur in bloei.

De frequente waarnemingen, zoals de onderzoeker dit omschrijft, zijn (mede) belangrijk om de klimaatontwikkeling te kunnen volgen. Het fotomateriaal wordt o.a. gebruikt om de groenwaarde van de leefomgeving te analyseren.

Voor uitgebreid Europees onderzoek wordt speciaal aandacht gevraagd voor zes soorten: zure kers, winterlinde, hazelaar, zomereik, ruwe berk, beuk.

Beluister hier een uitleg in het radioprogramma Vroege Vogels.

Download de informatie o.a. via Nature Day.

Lesmateriaal is o.a. te downloaden via GlobeNederland.

Bekijk ook de video.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws