KLM buigt voor China om Taiwan

KLM buigt voor China om Taiwan
© foto alec wilson
Een toestel van KLM Asia

Onder druk van China heeft KLM haar website aangepast. Op de site stond Taiwan als een land, terwijl China dat eiland nog altijd beschouwd als een onderdeel van de Volksrepubliek. Ook Hong Kong werd door de KLM als apart land aangemerkt.

De rel rondom begon met een enquête van hotelketen Marriott waarin Taiwan, Hongkong, Tibet en Macau als ’landen’ vermeld stonden. Uit onderzoek door een Chinese krant bleek vervolgens dat op de websites van 24 luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, Taiwan en Hongkong als aparte landen staan aangegeven.

Daarop eiste de Chinese Civil Aviation Authority dat de maatschappijen controleren of hun websites wel aan de Chinese wet- en regelgeving voldoen. De Chineestalige website van KLM is inmiddels aangepast. „We zijn voornemens onze KLM.com-website ook aan te gaan passen door een neutrale term te gaan gebruiken als vervanging van het woord land”, zegt een woordvoerder.

Hongkong is een speciale administratieve regio van de Volksrepubliek China, en Peking beschouwt Taiwan als een Chinese provincie. De positie van Taiwan, dat in de praktijk functioneert als een zelfstandige staat, maar door weinig andere landen als zodanig wordt erkend, is een van de meest gevoelige onderwerpen in China.

Normaal gesproken weet KLM dit landenprobleem te omzeilen door te melden op welke bestemmingen in Azië wordt gevlogen. Om de problemen rond Taiwan te omzeilen richtte KLM in 1995 het in Taiwan gevestigde bedrijf KLM Asia op. Op deze manier wist KLM haar landingsrechten in China veilig te stellen. KLM Asia heeft zeven Boeings 777, die wel dezelfde kleurstelling hebben als KLM, maar waarbij op de staart KLM Asia staat en het bekende kroontje van de Koninklijke ontbreekt.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws