KLM en ABC ruziën over stijgings- en landingsrechten

KLM en ABC ruziën over stijgings- en landingsrechten
© ANP / Lex van Lieshout

KLM en de Russische vrachtvervoerder ABC proberen zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor een conflict over vertrek- en landingsrechten op Schiphol. Dat meldde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dinsdag.

Air Bridge Cargo (ABC) is recent vertrek- en landingsrechten op de luchthaven kwijtgeraakt en is daar boos over. Rusland zou hebben gedreigd zijn luchtruim te sluiten voor KLM als er geen oplossing komt. Die zal vermoedelijk inhouden dat KLM een deel van zijn slots voor vrachtverkeer overdoet aan ABC.

,,Mede op mijn aandringen zitten de KLM en ABC rond de tafel voor deze oplossing waarmee het Russische luchtruim ook dit seizoen toegankelijk blijft voor de Nederlandse luchtvaart", laat minister Cora van Nieuwenhuizen weten in een verklaring. De inzet is dat er deze week nog een akkoord komt.

Volgens de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) dreigen de Russen wel vaker het overvliegrecht over Siberië in te trekken voor maatschappijen van landen waarmee een luchtvaartgerelateerd conflict speelt. Het gebeurt echter vrijwel nooit dat dit dreigement ook echt wordt uitgevoerd.

Voor het komende winterseizoen hebben verscheidene luchtvrachtmaatschappijen geen of minder vertrek- en landingsrechten gekregen voor Schiphol dan waarop zij hadden gehoopt. De vrachtsector heeft eerder om extra vertrek- en landingsrechten gevraagd, maar dat is door andere gebruikers van Schiphol afgewezen, meldde het ministerie van Infrastructuur vorige maand. Schiphol is toen door het ministerie gevraagd met een oplossing voor de langere termijn te komen.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws