KLM sluit deal met Russische vrachtvlieger

KLM sluit deal met Russische vrachtvlieger
© Foto EPA

KLM heeft een „commerciële overeenkomst” gesloten met de Russische vrachtmaatschappij Air Bridge Cargo (ABC) in het conflict over vertrek- en landingsrechten op Schiphol.

Daarmee is de dreiging van een mogelijke sluiting van het Siberische luchtruim voor KLM nu van de baan.

Acuut probleem

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur was sprake van een „acuut probleem.” Dat is nu opgelost. Ook KLM bevestigde de deal met de Russen, na een bericht hierover door De Telegraaf. De deal houdt vermoedelijk in dat KLM een deel van zijn slots overdoet aan ABC, maar over de inhoud van de afspraken deden het ministerie en de luchtvaartmaatschappij geen uitspraken.

Landingsrechten

ABC is recent landingsrechten kwijtgeraakt op Schiphol en is het daar niet mee eens. Het conflict daarover liep zo hoog op, dat Rusland dreigde KLM-toestellen te weren uit het luchtruim boven Siberië. Die sluiting zou zaterdag ingaan. KLM vliegt over het gebied naar bestemmingen in het Verre Oosten.

Minister

De situatie werd op hoog niveau besproken tussen de regeringen in Moskou en Den Haag. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur drong er vervolgens op aan dat KLM en ABC rond de tafel zouden gaan voor een oplossing.

Gevaarlijk precedent

Voor het komende winterseizoen hebben verscheidene luchtvrachtmaatschappijen geen of minder vertrek- en landingsrechten gekregen voor Schiphol dan waarop zij hadden gehoopt. Op Schiphol bestaat daarom enige vrees dat ook andere vrachtvliegers zullen proberen nog een deal te sluiten. Caroline Ditvoorst, de onafhankelijke slotcoördinator voor Schiphol, voorspelde een dergelijk scenario in het NRC. Ze sprak daarbij van een knieval voor de Russen, waarmee volgens haar een gevaarlijk precedent zou zijn geschapen.

Geen knieval

Van Nieuwenhuizen vindt dat de deal geen knieval voor Rusland is. De minister benadrukte vrijdag voor de wekelijkse ministerraad dat het probleem „door de private partijen” is opgelost. Ze zei „blij” te zijn dat het is gelukt.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws