Leidse promovendus: Bang om te vliegen? ’Hup, vliegtuig in...’

Leidse promovendus: Bang om te vliegen? ’Hup, vliegtuig in...’

Een derde van alle Nederlanders is vaak bang om te vliegen. Ruim 15 procent weigert zelfs een vliegtuig in te stappen of is zo panisch dat alleen verdoving met alcohol of medicijnen helpt. „Vliegangst is een fobie die met de juiste therapie goed is te behandelen.”

Dat zegt KLM-gezagvoerder Bert Busscher (57), die naast zijn vliegcarrière een studie psychologie deed aan de Universiteit van Leiden. Vandaag promoveert hij op een wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van vliegangst.

Busscher volgde 127 patiënten van de Stichting Valk in Leiden, die cursussen geeft om luchtreizigers van hun paniekaanvallen af te helpen. „Vliegangst komt meestal door te anticiperen op negatieve verwachtingen. Mensen denken dat ze in de lucht zullen sterven, wat natuurlijk onzin is”, vertelt hij.

Ook kan de fobie volgens hem zijn ’aangeleerd’ door erfelijke belasting, slechte ervaringen of horrorverhalen in de media. „Het beste is om deze bange mensen onder professionele begeleiding bloot te stellen aan een vlucht, dwars tegen hun angstgevoelens en vermijdingsprikkels in. Niet zeuren, hup het vliegtuig in.”

Busscher toont aan dat hartslag een prima graadmeter is om te kijken of een gedragstherapie zoden aan de dijk zet. „Dat zegt voor, tijdens en na de vlucht heel veel over de toestand van mensen, ook op de langere termijn. Passagiers die genezen worden verklaard, dat geldt voor 95 procent van de cursisten, moeten vooral ook blijven vliegen, anders is de kans op terugval groot”, meent hij.

Volgens Busscher is de communicatie van de bemanning in cockpit en cabine uiterst belangrijk om angstige reizigers gerust te stellen. „Dat gebeurt nog te weinig. Veel uitleggen bij turbulentie, geluiden en bijvoorbeeld een doorstart. Piloten en stewardessen moeten altijd rustig blijven en vooral niet zorgelijk kijken. Glimlachen en praten is de beste remedie.”

De KLM-captain op de Boeing 747 brengt in zijn proefschrift, dat hij vandaag verdedigt, de angstcultuur in ons brein in kaart. „We moeten ervoor zorgen dat mensen niet gaan piekeren op vluchten. De kans om dood te gaan, is te verwaarlozen. Dat wijzen statistieken ook uit. Vliegers zijn getraind om hen veilig te vervoeren. Luchtverkeer is niet gevaarlijk, hooguit soms wat minder comfortabel”, aldus Busscher.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws