’Liegende rechter’ in zaak Chipshol verliest

’Liegende rechter’ in zaak Chipshol verliest
© anp
Voormalig rechter Hans Westenberg bij de rechtbank.

„Uiteraard ben ik verheugd, maar het is ook een zege voor Nederland”, reageert advocaat Hugo Smit op de door hem gewonnen rechtszaak tegen de ’liegende rechter’ Westenberg in de affaire rond Chipshol.

De uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch is het voorlopig hoogtepunt in een al twaalf jaar slepende affaire. Een zaak die uniek is voor Nederland, omdat een rechter een advocaat voor de rechter sleept. Nadat die verliest, worden de rollen omgedraaid.

Alles draait om Chipshol. Dit bedrijf van Jan en zoon Peter Poot kocht rond de luchthaven landbouwgronden voor de ontwikkeling van bedrijventerreinen. Zij werden daarbij gedwarsboomd door Schiphol. Tijdens rechtszaken raakte Poot de helft van zijn gronden tussen Schiphol en Badhoevedorp kwijt. Daarbij zouden rechters een bedenkelijke rol hebben gespeeld.

Boek

Wanneer jaren later Micha Kat een boek maakt over enkele spraakmakende rechtszaken, wordt ook Chipholsadvocaat Hugo Smit benaderd. „Bij grote claims leert de ervaring dat Nederlandse rechters nerveus worden. Er gaan opeens gekken dingen gebeuren, zoals rechters die uitvoerig met advocaten gaan bellen over de zaak, zoals bij Chipshol”, laat Smit in het boek optekenen. Verder procederen namens Chipshol zou geen zin hebben, zo kreeg hij te horen.

Die bewuste rechter Hans Rechtenberg ontkende die aantijging en begon in 2004 een rechtszaak tegen advocaat Smit. Uiteindelijk stelde het gerechtshof in Den Haag dat wel degelijk twee keer is gebeld. Smit, die inmiddels zijn baan bij een groot kantoor was kwijtgeraakt, sleepte daarop de dan al gepensioneerde rechter Westenberg voor de rechtbank.

Aangevallen

In die twaalf jaar zijn de advocaatkosten van Westenberg niet door hemzelf betaald, maar door de Raad voor de Rechtspraak. Ofwel, met belastinggeld. Volgens Smit zou het om miljoenen gaan. Het hof in Den Bosch bepaalde deze week dat dat niet onrechtmatig was. De raad heeft dat immers gedaan omdat een rechter werd aangevallen. Pas later bleek dat hij had gelogen.

Wel moet de Raad voor de Rechtspraak een rectificatie plaatsen in twee landelijke dagbladen om de naam van de advocaat te zuiveren. Ook krijgen de partijen tot de zomer de tijd om te onderhandelen over een schadevergoeding. Smit had in eerste instantie 4,4 miljoen euro geëist. Smit is overigens nog steeds actief, maar nu bij een ander kantoor. Hij wil niet nader ingaan op de uitspraak. „Alles staat in mijn boek De liegende rechter”, verwijst hij naar het 464 pagina’s tellende verslag van zijn controverse met Westenberg dat afgelopen najaar verscheen.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws