Minder bussen door staking [update]

Minder bussen door staking [update]

Chauffeurs en machinisten hebben donderdag massaal gehoor gegeven aan de stakingsoproep in het streekvervoer. In het hele land rijden zo goed als geen bussen. Ook rijden er minder regionale treinen. De acties ontregelen onder meer de diensten van Arriva, Connexxion, Qbuzz, Keolis en EBS. De staking begon om 04.00 uur en duurt tot 23.00 uur.

,In het hele land ligt het busvervoer plat.'' Dat zegt een woordvoerster van vakbond FNV. ,,Het aantal deelnemers dat meedoet aan de staking is ruim voldoende om de bussen niet uit te laten rijden.'' Alleen in Haarlem, Uithoorn en Zeeland zijn volgens haar bussen uitgereden, maar die zijn kort daarna weer teruggeroepen.

Vakbonden CNV en FNV willen hun eisen voor een nieuwe cao kracht bij zetten. Ze willen onder meer een vermindering van de werkdruk van buschauffeurs, maar de vervoersbedrijven willen daar geen centrale regeling voor treffen. Eerdere overleggen met werkgevers liepen op niets uit en een gesteld ultimatum verstreek. De chauffeurs verzamelen zich op hun eigen werkplek, waar zij zich inschrijven als staker. Dat gebeurt op zo'n 120 plaatsen in het land.

Niet alle vervoerders doen mee aan de staking: NS, RET, HTM en GVB doen niet mee. Op veel plekken kun je wel per trein rijden en in de grootste steden kun je met de bus, tram of metro, aldus de VID.

Reizigers met de nachtbus kunnen wel gewoon hun gebruikelijke bus pakken. Ook sommige regiotreinen rijden gewoon volgens het spoorboekje.

Klachten

Bij reizigersorganisatie Rover zijn donderdagochtend volgens een woordvoerster niet heel veel klachten binnengekomen over de staking in het streekvervoer.

,,Echt heel veel klachten hebben we nog niet gekregen. Wat wel belangrijk is, is dat mensen goede informatie krijgen. Vooral bij Connexxion klopt de reisinformatie hier en daar niet. Ook Keolis verstrekt weinig informatie, waardoor reizigers in bijvoorbeeld Amersfoort tevergeefs bij een halte staan te wachten.’’

Rover liet eerder weten het te betreuren dat reizigers de dupe worden van een conflict tussen personeel en werkgevers.

Vervolgacties

Inmiddels hebben de bonden vervolgacties aangekondigd als de werkgevers de bonden niet tegemoetkomen. De werkgevers in het streekvervoer lieten in een reactie weten ,,dolgraag’’ in gesprek te gaan met de vakbonden.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws