Minder polderen over toekomst Schiphol

Minder polderen over toekomst Schiphol
© ANP
Met vakantievliegers en lijnvluchten zit Schiphol vol.

Wie besluit of Schiphol de komende jaren verder mag groeien? De bewonersgroepen willen een dikke vinger in de pap houden, maar steeds meer partijen willen dat ’Den Haag’ dat soort besluiten neemt.

De roep om minder polderen is de laatste maanden steeds groter geworden. Met name partijen zoals de VVD willen dat de Tweede Kamer de grote lijnen bepaalt. Het huidige luchtvaartbeleid is in 2008 vormgegeven door de Alderstafel, waarbij luchtvaartsector, bewonersgroepen en overheden een akkoord sloten over selectieve groei op Schiphol en overloop van vluchten naar Eindhoven en Lelystad.

Dat leek een mooi compromis, al was de uitvoering minder makkelijk zoals de ontwikkeling van Lelystad en het weren van vakantievluchten op Schiphol. Er is ook steeds meer onenigheid binnen het Schipholoverleg en de Tweede Kamerleden voelen zich voor voldongen feiten geplaatst.

Woensdag houdt de Tweede Kamer een rondetafelgesprek waarin partijen mogen aangeven hoe het verder moet met de inspraak. De provincie Noord-Holland en de gemeenten Amsterdam en Aalsmeer hebben al aangeven dat het rijk de verantwoordelijkheid voor het luchtvaartbeleid moet nemen. De uitwerking moet bij de regiobestuurders liggen en dan gaat het om keuze zoals wonen, werken, recreatie en infrastructuur.

Aalsmeer constateert dat het draagvlak voor Schiphol onder de inwoners altijd groot was, maar dat het door de sterke groei nu afneemt. De provincie merkt wel op dat bewoners zich niet gehoord voelen. Wat dan helpt is wanneer vooraf duidelijk is wat ieders rol is. Wie uiteindelijk de beslissingen neemt.

Als het om woningbouw rond Schiphol gaat, zijn dat de provincies en gemeenten. ,,Die hebben de wettelijke bevoegdheden en verantwoordelijkheden jegens al hun inwoners.’’ Maar de huidige bewonersgroepen zijn het daar totaal niet mee eens en voelen zich buiten spel gezet. ,,Wordt het polderen de nek omgedraaid’’, vragen zij zich af.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws