Minister: ’Eerst onderzoek naar tarieven thuishulp’

Minister: ’Eerst onderzoek naar tarieven thuishulp’

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil dat er een lokaal onderzoek komt naar de salarissen van thuishulp in verschillende gemeenten. Hij vindt het voorbarig om te zeggen dat veel gemeenten hier te weinig aan uitgeven.

Dit antwoordt hij op Kamervragen van Corinne Ellemeet van GroenLinks. Zij vroeg hoe het kan dat uit onderzoek van onder meer NRC blijkt dat gemeentes te weinig betalen aan thuishulp. Het zou om bedragen onder de 25 euro per uur betalen gaan.

Regiegroep

De Jonge zegt dat hij dit beeld niet kan onderschrijven. Hij verwijst naar een regiegroep, waarin vakbonden, werkgevers en gemeentes samen kijken of de gemeentes zich wel aan de wet houden.

Die regiegroep doet momenteel zelf al onderzoek. Bij zo’n 27 gemeentes zouden te lage tarieven worden betaald aan thuishulpen. Die zijn daar door de minister al op aangesproken, schrijft hij. Bij veel gemeentes zouden de tarieven wel acceptabel zijn, bij andere zijn ze nog niet bekend.

Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) schetst een heel ander beeld. Volgens BTN betalen gemeentes bijna allemaal te weinig aan thuishulp. Ook in Noord-Holland kregen medewerkers vaak een te laag salaris, bleek uit hun onderzoek.

Honderd gemeentes

Zorginstellingen zouden met het geld dat ze van gemeentes ontvangen maar amper kunnen rondkomen. Het gaat volgens BTN om ten minste honderd gemeentes, die allemaal bij de regiegroep gemeld gaan worden. In de Leidse regio werd beter betaald.

Volgens de minister is ook niet precies vast te stellen wat een redelijk tarief voor thuishulp zou zijn. Het gaat volgens hem om ’lokaal maatwerk’. Gemeentes maken zelf afspraken met zorgpartijen.

Met het antwoord van de minister worden medewerkers van de thuishulp ’met een kluitje in het riet gestuurd’, zegt Hans Buijing, bestuurder van BTN. ,,Het is vrij nietszeggend.’’ Buijing vreest dat die onderzoeken er alleen maar voor zorgen dat het nog langer duurt voor medewerkers in de thuishulp beter betaald krijgen.

,,We hebben in 2015 al met De Jonges voorganger Martin van Rijn (Volksgezondheid) gepraat over te lage tarieven. Toen werd al gezegd dat gemeentes hier wat aan moesten doen. We zijn nu jaren verder, en het gebeurt nog steeds. Sterker nog, die tarieven worden alleen maar lager.’’

Er zijn in 2015 al nieuwe tarieven vastgesteld, maar volgens de brancheorganisatie houden gemeentes zich daar vaak nog niet aan omdat sprake is van oudere contracten die niet opengebroken worden.

Lokaal

Buijing vindt het vreemd dat de minister zegt dat de prijzen voor huishoudelijke hulp ’lokaal maatwerk’ zijn. ,,Ik ben wel benieuwd waarom prijzen in Limburg zouden moeten verschillen van die in Noord-Holland, het gaat om hetzelfde werk.’’

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws