MS-centrum Hoorn test de nieuwste medicijnen

MS-centrum Hoorn test de nieuwste medicijnen
© Foto ANP
MS is een ziekte die hersenen en ruggenmerg aanvalt.

Het MS-centrum Hoorn, dat nu vijf jaar bestaat, speelt een landelijke rol bij het testen van nieuwe medicijnen. Het is het enige MS-centrum in Noord-Holland naast het VU medisch centrum in Amsterdam dat deelneemt aan wetenschappelijk onderzoek naar geneesmiddelen.

Het MS-centrum Hoorn houdt donderdag 2 november het congres ‘Het brandende brein’ over multiple sclerose (MS).

Neuroloog Bernard Uitdehaag, directeur van het MS-centrum Vumc, is gastspreker. Hij is sinds 2009 hoogleraar klinische neuro-epidemiologie. Ook neurologen Hans Schrijver en Judith Eikelenboom komen aan het woord.

Arts Wijnand Scheepstra vertelt over de rol van revalidatie bij MS en MS-verpleegkundigen Marja Lödel en Barbara van Someren besteden aandacht aan de invloed van leefstijl op MS. Het congres is van 13.00 uur tot 16.30 uur in Schouwburg Het Park, in Hoorn.

Belangrijkste orgaan

,,De hersenen zijn misschien wel het belangrijkste orgaan dat we hebben en dat maakt Multiple Sclerose (MS) ook zo ingrijpend’’, zegt neuroloog Hans Schrijver.

Hans Schrijver en Judith Eikelenboom zijn beiden gepromoveerd op MS en hebben als neurologen een leidende rol in het MS-centrum. Dat biedt in Noord-Holland een breed pakket aan zorg met gespecialiseerde verpleegkundigen en er is een MS netwerk waarin fysiotherapeuten, logopedisten, diëtisten en psychologen samenwerken.

Multiple Sclerose is een hersenziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. De ziekte is een aanval met onder meer ontstekingen in hersenen en ruggenmerg waarbij de myeline, het isolatiesysteem van de zenuwen, wordt aangetast. Er ontstaan littekens en zenuwbanen raken beschadigd.

In Nederland zijn ongeveer 17.000 patiënten met MS. De ziekte begint vaak bij mensen tussen de 20 en 40 jaar. ,,Maar wat precies MS veroorzaakt is na 150 jaar nog steeds onbekend’’, zegt neuroloog Eikelenboom. ,,Er is net een congres met tienduizend onderzoekers in Parijs geweest, maar niemand weet precies hoe de aanval op het systeem wordt ingezet.’’

Er zijn erfelijke componenten, maar ook gebrek aan vitamine D, de ziekte van Pfeiffer en roken hebben invloed.

Nieuwe medicijnen

Er worden meerdere vormen van MS onderscheiden. Relapsing remitting MS gaat gepaard met aanvallen en herstelperiodes en komt bij de meeste patiënten voor.

Daarnaast zijn er een primaire en secundaire progressieve vorm. Het Hoornse Westfriesgasthuis is een van de zeven Nederlandse ziekenhuizen die vanwege expertise betrokken is bij tests van nieuwe medicijnen zoals Siponimod.

Dat moet het ziekteproces van MS vertragen en zorgen voor langere stabiele periodes. ,,Een intensief proces waarbij veel van patiënten wordt gevraagd (bloedonderzoek, MRI-scans) en ook oogartsen, longartsen en dermatologen meekijken om complicaties te ontdekken. Wereldwijd doen 1300 patiënten mee.

Ook testen we nu (met 30 andere ziekenhuizen) de effectiviteit van het medicijn Fampyra zodat dit medicijn hopelijk vergoed gaat worden door verzekeraars.Fampyra kan mogelijk het loopvermogen van mensen met MS verbeteren’’, zegt Schrijver.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws