Na twintig jaar weer zoeken naar vermiste Groningse

Na twintig jaar weer zoeken naar vermiste Groningse
© Archief
Leden van de recherche onderzoeken in 2012 een gierkelder op een boerderij aan de Winsumerstraatweg.

Volgt er na bijna twintig jaar eindelijk een doorbraak in de vermissingszaak van de Groningse Jolanda Meijer? Speciale eenheden van politie, Defensie en Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaan woensdag graven op een locatie ergens in het noorden, na een tip.

De politie houdt de locatie nog geheim. Woensdagochtend kijken specialisten met een grondradar op de bewuste plek of er een verstoring is te zien van de aarde. Later graaft een machine dan de grond af.

Jolanda Meijer (34) werkte als straatprostituee in Groningen. Ze werd in februari 1998 voor het laatst gezien en verdween toen spoorloos. De recherche gaat uit van moord en is er zeker van dat meerdere mensen weten door wie en waarom de vrouw werd omgebracht.

Op verschillende plekken is gezocht naar haar lichaam. In september 2012 zocht de politie nog in Winsum bij een boerderij, maar ook daar werd het lichaam van Meijer niet aangetroffen. De zaak is zo lastig, omdat de politie niet over een plaats delict beschikt en daarnaast ook het lichaam ontbreekt.

Dat maakt dat er geen sporen zijn. Over de tipgever en de exacte inhoud van de tip zegt de politie verder niets. In oktober vorig jaar besteedde het onderzoeksprogramma ’Opsporing verzocht’ aandacht aan de zaak. Er kwamen na de uitzending tientallen tips binnen.

Begraafplaats

Ook in een andere cold case hoopt de politie een doorbraak te bewerkstelligen. In het Zeeuwse Sluis verrichtten politie en Nederlands Forensisch Instituut op een begraafplaats werkzaamheden in het kader van een moordzaak.

Op het kerkhof liggen de lichaamsdelen begraven van een in stukken gehakte vrouw, die in 1994 werden gevonden. Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk geworden wie de vrouw is. Met nieuwe technieken op DNA-gebied hopen politie en justitie alsnog haar identiteit te achterhalen.

Het opgraven heeft gisterochtend plaatsgevonden. Het afnemen van DNA-materiaal moet nog gebeuren. Nu is het wachten op een goede match.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws