Ongeval Flybe op Schiphol door niet vergrendeld landingsgestel [video]

Ongeval Flybe op Schiphol door niet vergrendeld landingsgestel [video]
© foto onderzoeksraad voor veiligheid
Het toestel raakte aan de rechterzijde zwaar beschadigd.

Een toestel van Flybe kon op 23 februari 2017 bij de landing op Schiphol door het landingsgestel zakken omdat het landingsgestel niet vergrendeld was. Daardoor klapte het rechter landingsgestel simpelweg in.

Dat blijkt uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

De 55 passagiers en vier bemanningsleden stonden na de landing razendsnel buiten. Nog voor de eerste brandweerwagen ter plekke was, stond al een groot aantal mensen, vaak met handbagage en al, op de landingsbaan. Niemand raakte gewond, maar het toestel werd zwaar beschadigd.

De Bombardier Q400 kwam die middag om 16.55 uur op Schiphol aan en was vertrokken uit Edingburgh. Vanwege de harde wind die middag, hadden de piloten de opdracht gekregen om te landen op de Oostbaan.

Door die storm schommelde het vliegtuig hevig, kwam het rechter landingsgestel als eerste op de baan en daarna pas het linker.

Mogelijk was de druk te groot, waardoor het brak. In het verleden is dat vaker gebeurd, met 2007 als record. Toen hadden acht toestellen problemen. Vandaar dat de onderzoekers, met steun van Flybe en vliegtuigbouwer Bombardier ook naar die oorzaak keken.

Geen melding

Uit het onderzoek is nu gebleken dat een onderdeel van het landingsgestel in lichte mate was verdraaid, waardoor het tijdens de landing niet vergrendelde positie kwam.

Normaal gesproken krijgen piloten dan een melding, maar nieuw geïnstalleerde sensoren gaven in dit geval een foutieve melding.

De piloten wisten dus niet beter dan dat het landingsgestel ’down and locked’ was. Door het gewicht van het toestel op het rechter landingsgestel tijdens de landing op de Oostbaan, klapte het gestel weer in. Na enkele honderden meters te zijn doorgeschoven, kwam het toestel tot stilstand.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws