Opinie: Beloon top aan eind carrière

Opinie: Beloon top aan eind carrière
Topman Karl Guha van Van Lanschot.

Banken en andere financiële instellingen zijn hardleers, bleek maandag. De zakenbank Van Lanschot Kempen wil de top aanzienlijk meer betalen. Eerder was het ING die zijn CEO een buitensporig grote loonsverhoging wilde geven.

Van Lanschot wil zijn topman Karl Guha dit jaar ruim twintig procent extra beloning geven, in de vorm van extra aandelen en een hogere pensioenbijdrage. In totaal incasseert hij daarmee anderhalf miljoen euro. De andere bestuurders gaan er zelfs 25 procent op vooruit, naar ruim één miljoen.

ING zag eerder dit jaar er na hevige kritiek uit de samenleving van af om CEO Ralph Hamers meer dan de helft meer loon te geven. Hij zou van twee naar drie miljoen per jaar gaan.

Absurd

Het zijn absurde loonsverhogingen, in een tijd dat de gewone werknemers met hooguit enkele procenten per jaar erbij genoegen moeten nemen. Het oude graaien is weer terug in de financiële wereld, zegt de vakbond FNV terecht.

Aan het begin van de crisis moest de overheid, de belastingbetaler, banken en andere financiële instellingen nog ondersteunen, nu lijkt de rem weer losgelaten.

Deze salarisverhogingen dragen dan ook niet bij aan het herstel van het vertrouwen in de sector. Minister Wopke Hoekstra van Financiën doet er dan ook goed aan om de wet op dit punt snel aan te scherpen. Daarbij moet hij ook vastleggen hoe veel meer de top mag verdienen dan de gemiddelde werknemer.

Eredivisie

De redenering was deze keer in wezen hetzelfde als bij ING-baas Hamers. De beloning van de topman zou niet in de pas lopen met die van andere bedrijven. President-commissaris Jeroen van der Veer van ING zei dat Hamers ’Eredivisie speelde, maar Jupiler Leage betaald’ werd.

Van Lanschot vergelijkt zich met andere financiële instellingen, maar vergeet daarbij dat het zelf een veel kleinere speler is, met een kleinere balans en minder personeel.

Maar er is geen reden om de beloning van topmannen met elkaar te vergelijken. De bedrijven mogen met elkaar concurreren, de topbestuurders doen dat niet. Er bestaat geen Jupiler League voor bestuurders, geen Eredivisie en al helemaal geen Champions League.

Bedrijven kopen geen bestuurders bij elkaar weg, zoals voetbalclubs met spelers en trainers doen. Adviseurs bedenken dit soort argumenten om de geldhonger van hun opdrachtgevers achteraf te legitimeren.

De werkelijkheid is dat de meeste topbestuurders niet van buiten gehaald worden, maar binnen het bedrijf opklimmen. Dat blijkt uit het onderzoek waarop advocaat Manuel Lokin vorige week promoveerde. Iedere keer maken die bestuurders dan al een forse loonsprong.

Bedrijven houden met de beloning van hun top te weinig rekening met de lange termijn. Ze sturen op winst per aandeel, in het belang van de aandeelhouders. Dus is het verleidelijk om voor de bestuurders de gemakkelijke winst te pakken, en te weinig aandacht te besteden aan onderzoek en ontwikkeling van (nieuwe) producten. Een topman die pas aan het einde van zijn rit beloond wordt naar de waarde van zijn bedrijf, zal veel meer naar de lange termijn kijken. Het is aan de aandeelhouders en commissarissen om daar afspraken over te maken.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws