Opinie: de werkgever zit niet te wachten op goochelaars met diploma

Opinie: de werkgever zit niet te wachten op goochelaars met diploma
© ANP

Hoe leg je op een verjaardagsfeestje uit dat je voor artiest leert? Zonder dat de halve huiskamer in onbedaarlijk lachen uitbarst...

Het advies om de mbo-opleiding ’artiest’ uit het onderwijsaanbod te schrappen, is alleen al daarom volkomen terecht.

Creatieve mbo-opleidingen als ’artiest’ of ’kledingontwerper’ schijnen behoorlijk populair te zijn. In elk geval bij leerlingen, die in de rij staan om zich te laten scholen richting een droombaan. Met nadruk op droom.

De maatschappij zit namelijk helemaal niet te wachten op gediplomeerde clowns of goochelaars. Waar werkgevers zitten te springen om mbo’ers in de techniek, is de kans om een baan te vinden met een creatieve mbo-opleiding gering.

Voor ’artiesten’ is die kans zelfs zo minimaal dat de commissie macrodoelmatigheid mbo de minister adviseert helemaal met de studie te stoppen. Ook ’kledingontwerper’ en ’mediavormgever’ dienen kritisch te worden bekeken.

Het is de wettelijke taak van onderwijsinstellingen om opleidingen te verzorgen die aansluiten bij de arbeidsmarkt. Dat populaire ’kansloze’ studies goed zijn voor de eigen kassa, is geen valide argument. Het is daarom goed als de overheid, conform het advies, de geldkraan voor pretstudies dichtdraait.

De kunst hoeft zich geen zorgen te maken. Rasartiesten worden geboren, niet opgeleid.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws