Politieheli veel vaker ingezet

Politieheli veel vaker ingezet
© Foto Peter van Aalst
Studenten van de politie nemen een kijkje in een politiehelikopter tegenover het politiebureau in Den Helder.

De politiehelikopters zijn het afgelopen jaar aanzienlijk vaker ingezet. Dat leidde ook tot meer aanhoudingen en opgerolde hennepkwekerijen.

De politie heeft acht helikopters, die zijn gestationeerd op de luchthavens Schiphol-Oost, Rotterdam en Volkel (Noord-Brabant). Die gaan dag en nacht de lucht in wanneer de manschappen op de grond luchtsteun nodig hebben. Vanuit de lucht kan worden gezocht naar overvallers, inbrekers of vermiste personen.

Het afgelopen jaar werd 7.617 keer om bijstand gevraagd, maar konden de heli’s maar 5.414 keer ter plekke komen. In vergelijking met 2016 werd vorig jaar 78 procent vaker de heli ingezet. In Midden-Nederland was dat 682 keer (een stijging met 29 procent). De hoofdstad vroeg 530 keer om luchtbijstand (19 procent meer), Den Haag 453 keer (zelfde als in 2016) en Noord-Holland 397 keer (26 procent meer dan in 2016).

Al die vluchten hielpen bij het aanhouden van 229 verdachten, het oprollen van 230 hennepkwekerijen en 30 reddingen. Bijna tweeduizend keer werden video- en fotobeelden gemaakt. Dankzij de warmtebeelden is dat ook mogelijk wanneer het buiten donker is. Niet altijd zijn buurtbewoners blij wanneer een helikopter in de nacht boven een wijk vliegt op zoek naar inbrekers. Via sociale media wordt vaak een toelichting gegeven zoals deze maand: „Sorry, Heerhugowaard. Wij waren boeven vangen.”

Ook successen worden gedeeld via social media. „De heli heeft gevlogen omgeving Voorschoten ivm inbraak woning. Er is één verdachte aangehouden.” Een ander deze maand: „Na melding inbraak hebben collega’s drie verdachten aangehouden vanavond in Purmerend.”

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws