Raad van State bezegelt lot duizenden damherten

Raad van State bezegelt lot duizenden damherten
© Archief

De provincie Noord-Holland heeft terecht een ontheffing verleend voor het afschieten van duizenden damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) en het duingebied Nationaal Park Zuid-Kennemerland (NPZK).

Dat heeft de Raad van State woensdag in een definitieve uitspraak bepaald. Het gaat om het duingebied tussen IJmuiden en Langevelderslag in de gemeente Noordwijk.

Eerder dit jaar gaf de Raad in een voorlopige uitspraak toestemming voor het terugbrengen van het aantal damherten in het Noord- en Zuid-Hollandse duingebied.

Daar liepen op het hoogtepunt zo’n 4000 damherten rond. Die vormen volgens de provincie door aanrijdingen een gevaar voor de verkeersveiligheid en ze tasten de natuurgebieden aan.

Stichting Faunabescherming en de Dierenbescherming zijn fel gekant tegen het afschieten van de dieren. Zij menen dat er diervriendelijkere methoden zijn voor het terugdringen van het aantal damherten en dat vooral de natuur zelf voor evenwicht moet zorgen.

(Lees hier: Zandvoort wil overlast damherten aanpakken met hulp van honden)

Zo zijn anrijdingen volgens de dierenorganisaties te voorkomen door betere afrasteringen langs de wegen te plaatsen.

De Raad van State onderschrijft evenwel het standpunt van Noord-Holland dat afrastering alleen niet voldoende is om bij een zo groot aantal herten aanrijdingen te voorkomen.

Tevens meent de Raad dat het grazen van duizenden herten in het 3.400 hectare grote waterleidingduingebied ten koste gaat van de kwetsbare plantengroei.

Verder zou overbegrazing ten koste gaan van de verjonging van het duinbos. De herten eten immers alle jonge sappige boompjes op.

Met de ontheffing mag de Faunabeheereenheid tot en met november 2020 een groot aantal damherten afschieten. In ieder geval moeten er in het waterleidingduingebied minimaal 800 dieren overblijven en daarbuiten, ten noorden en ten zuiden van de AWD zo’n 200 exemplaren.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws