Regiovenster ’top’ of ’mosterd na de maaltijd’?

Regiovenster ’top’ of ’mosterd na de maaltijd’?
© Foto ANP/Jerry Lampen
Een medewerker in de regiekamer van NH.

Mosterd na de maaltijd of het ei van Columbus? Terwijl de regionale omroepen vooral online kijkers trekken, wil staatssecretaris Sander Dekker starten met een regionaal venster in de algemene televisieprogrammering.

Het lineaire tv-kijken, zoals we dat gewend zijn, loopt terug. Steeds meer mensen kijken televisie on demand of via online kanalen. Maar juist nu trekt de staatssecretaris van onderwijs, cultuur en wetenschap een oud plan uit de kast. Jaren geleden werd er immers al gesproken over ’vensterprogrammering’.

Afhankelijk van de regio waarin je woont, krijg je dan na bijvoorbeeld het Achtuurjournaal een uitzending van jouw regionale omroep te zien. Dit moet er voor zorgen dat de regionale programma’s veel beter bekeken worden. Ervaringen in Groot Brittannië, Zweden en Noorwegen leren dat de regionale content daar inderdaad goed wordt bekeken.

Volgens Dekker heeft de lineaire distributie nog altijd een groot bereik en zal de vensterprogrammering van meerwaarde zijn voor de regionale journalistiek. Hij wil eerst een pilot starten om ervaringen op te doen.

Aan het plan hangt wel een prijskaartje. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en de Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking (ROOS) hebben becijferd dat er eenmalig 8 miljoen euro moet worden geïnvesteerd in de techniek en dat er daarnaast nog structureel 1 miljoen nodig is.

Rottige plek

Hoofdredacteur Renzo Veenstra van Omroep West is enthousiast over het plan. ,,Dit is een mooie kans dat een nog groter publiek belangwekkende regionale nieuwsonderwerpen tot zich krijgt, op een heel vindbare manier.’’ Hij beklaagt zich over de ’rottige plek’ die veel regionale tv-zenders nu hebben (’weggestopt achterin de lijst’). ,,Het wordt steeds moeilijker om ons te vinden op de ’traditionele’ kanalen. Hij staat dan ook ’te trappelen’ om mee te doen aan de pilot.

Paul van Gessel, directeur van de Noord-Hollandse omroepen NH en AT5 is ’niet tegen’ het plan, maar staat ook niet te juichen. ,,Ik vraag me af of het niet mosterd na de maaltijd is. We zijn juist steeds meer online bezig, terwijl het lineaire kijken terugloopt. Wij lanceren volgende week een nieuwe app met veel verschillende kanalen. Daar ben ik trotser op dan als we een kwartiertje rond het nieuws mogen uitzenden.’’

Uit de cijfers blijkt ook dat de omroepen inmiddels online veel meer kijkers trekken. NH trekt online 2 tot 2,2 miljoen unieke bezoekers per maand, terwijl er in dezelfde periode 800.000 mensen inschakelen op het tv-kanaal. Omroep West wordt per maand 5 miljoen keer gevonden. Op tv worden de programma’s ’s avonds door ruim 100.000 mensen bekeken.

Van Gessel zou liever geld krijgen om betere content te kunnen maken. ,,Ik steek liever geld in de journalistiek dan in techniek.’’ Veenstra: ,,Je wilt allebei, maar het is onvermijdelijk dat een publiek regionaal venster geld kost. Zonder geld komt er niets van de grond.’’

Woordvoerder Jacek Magala van de NPO laat weten dat de NPO bezig is met het huiswerk, zodat de pilot kan worden opgezet. ,,Wij moeten nog om tafel met de regionale omroepen, dus ik kan nog geen exact tijdspad aangeven.’’ Ook kan hij nog niet zeggen op welk tijdslot de regionale omroepen hun venster krijgen. Veenstra zou graag zien dat de omroepen direct na het Zesuurjournaal en het Achtuurjournaal mogen uitzenden.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws