Schiphol is lijndienst Bern kwijt

Schiphol is lijndienst Bern kwijt

De luchthaven Schiphol is haar lijndienst met de Zwitserse hoofdstad Bern kwijtgeraakt. De enige maatschappij die daar op vloog, SkyWorks, staakte vandaag de vluchten.

Zes keer per week vloog SkyWorks met een Saab2000, met vijftig zitplaatsen, van Bern naar Schiphol. Het bedrijf raakte al eerder in financiële problemen en keek uit naar een overnamekandidaat of partner. Dat laatste is niet gelukt. Door de slechte financiële resultaten zag het bedrijf zich woensdagavond genoodzaakt zelf het faillissement aan te vragen.

Dat gebeurde nadat het laatste toestel in Bern was geland. De vlieglicentie is ingeleverd en alle vluchten naar Europese bestemmingen zijn gestaakt. Volgens een eerste schatting zijn 10.000 reizigers die al een ticket hadden, hierdoor gedupeerd. Ook staan honderd medewerkers op straat.

SkyWorks was de enige maatschappij vanaf Schiphol die op de Zwitserse hoofdstad vloog. Negen maanden geleden ging ook de andere Zwitserse maatschappij Darwin Airlines failliet en verviel de verbinding tussen Schiphol en Lugano.

In een persverklaring bedankt SkyWorks nog de klanten die jarenlang met deze kleine maatschappij hebben gevlogen. „Hiermee verdwijnt ook de laatste echte Zwitserse luchtvaartmaatschappij van de hemel”, stelt het bedrijf fijntjes vast. Immers in 2002 was de nationale trots Swiss Air al failliet gegaan. Later ontstond het bedrijf Swiss dat zich graag neerzet als een Zwitserse maatschappij, maar eigendom is van het Duitse Lufthansa. Voor Swiss is Zurich de grootste bestemming, maar het hoofdkantoor van Swiss zit weer op EuroAirport, dat bij het Zwitserse Basel net over de grens in Frankrijk ligt.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws