Schipholbussen aan de stekker [video]

Schipholbussen aan de stekker [video]
© Foto HMC
Presentatie van de nieuwe emissieloze bussen.

Alle lijnbussen die op en rond Schiphol rijden, zijn vanaf komende zondag elektrisch. Het gaat om honderd bussen die samen de grootste emissieloze busvloot van Europa vormen.

„Vanaf vandaag rijden er 65 elektrische bussen, morgen zijn dat er zeventig en komende zondag schalen we op naar honderd. En dat is geen aprilgrap”, aldus een woordvoerder van OV-maatschappij Connexxion.

Het busbedrijf won vorig jaar de concessie voor het openbaar vervoer in de regio Amstelland-Meerlanden, waar Schiphol onder valt. Een van de voorwaarden was dat er moet worden gereden met emissieloze bussen. De enige dieselbussen die nog op Schiphol rijden, zijn bussen voor dagtrips naar bijvoorbeeld de Keukenhof en de pendelbussen naar de parkeerplaatsen. Die zijn niet van Connexxion.

Bart Schmeink, CEO van Transdev Nederland - het Franse moederbedrijf van Connexxion - sprak bij de presentatie van de emissieloze busvloot van een mijlpaal. Het bedrijf had al 43 emissieloze bussen in de regio Eindhoven laten rijden. ,,Hoeveel mensen ons niet voor gek hebben verklaard toen we daaraan begonnen. Als groep zijn we ervan overtuigd dat dit de toekomst is. De reizigers verdienen een goed openbaar vervoer en een schone lucht.’’

Toegevoegd

De honderd bussen in de regio rondom Schiphol zijn nog maar het begin. In Amstelland-Meerlanden zullen over drie jaar nog eens 156 emissieloze bussen aan het wagenpark worden toegevoegd. ,,Dan voeren we hier 90 procent van onze reizigerskilometers uit met zero-emissiebussen’’, aldus Schmeink, die zijn complimenten uitsprak voor de samenwerking met Schiphol, de Vervoerregio en busbouwer VDL.

Nieuwe elektrische Bussen worden opgeladen bij Schiphol.
© Foto HMC/Roel van Leeuwen
Nieuwe elektrische Bussen worden opgeladen bij Schiphol.

In Eindhoven is veel ervaring opgedaan met het rijden met de emissieloze bussen. Op basis van deze ervaringen is gekozen voor een infrastructuur waarbij op vier plekken (Schiphol en Amstelveen) bussen worden opgeladen. Overdag kunnen de bussen terecht bij snelladers, waarbij de batterijen op het dak binnen twintig minuten kunnen worden opgeladen. ,,Een bus kan hier 90 kilometer op rijden’’, zegt Schmeink. Volgens hem was nog de grootste uitdaging om in een relatief korte periode voldoende stroom beschikbaar te krijgen. Hierdoor rijden de bussen enkele maanden later dan was gepland.

De regio is ook Europees gezien koploper als het gaat om het emissieloos busvervoer. ,,Zeker met de techniek van het snelladen die hier wordt gebruikt’’, zegt Peter de Winter van de Vervoerregio. Volgens hem moeten over drie jaar bij de start van de concessie Zaanstreek-Waterland alle bussen emissieloos rijden. In de regio Haarlem/IJmond heeft Connexxion nu al zeven elektrische bussen rijden en na de zomer zullen er in Noord-Holland Noord 63 kleinere bussen gaan rondrijden.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws