Staatssecretaris Dekker jaagt juf en meester de kast op

Staatssecretaris Dekker jaagt juf en meester de kast op
© Studio Kastermans /Danielle van Coevorden
Staatssecretaris Sander Dekker op bezoek op De Dubbeldekker in Hilversum.

LeidenStaatssecretaris Sander Dekker wordt uitgekotst door leerkrachten van basisscholen. Ze hoeven hem niet meer terug te zien na de kabinetsformatie. Tenzij hij excuses aanbiedt voor uitlatingen die de leerkrachten opvatten als een belediging.

De staatssecretaris heeft twee weken geleden kwaad bloed gezet. Hij beweerde in een debat onder andere dat hij weinig voelt voor het optrekken van de salarissen in het basisonderwijs, zodat ze gelijk komen te liggen met die in het voortgezet onderwijs. Als argument voerde hij aan: ,,Een klas vol pubers is zwaarder dan eentje met basisschoolleerlingen."

Geen vertrouwen

Vorige week heeft Dekker een uitgebreid gesprek gehad met PO in Actie, een belangenorganisatie die een derde van de 120.000 leerkrachten vertegenwoordigt. Daarna verkeerde de bewindsman in de veronderstelling dat de partijen nader tot elkaar waren gekomen. Woordvoerder Thijs Roovers van PO in Actie ziet dat anders. ,,Hij heeft alle leerkrachten geschoffeerd. Er zijn nog steeds geen excuus gekomen, er is nog rectificatie geplaatst. Ook erkent hij onze problemen niet. We hadden al geen vertrouwen in hem. Dat is nu helemaal weg.”

PO in Actie wil straks in het regeerakkoord teruglezen dat er extra geld komt. De staatssecretaris echter zegt dat hij nu niets voor ze kan betekenen. Hij wijst erop dat het kabinet demissionair is en daarom geen ’grote besluiten kan nemen met grote financiële gevolgen’. ,,Dat snappen wij ook wel, dat het trekken van de portemonnee nu lastig is. Daar gaat het niet nu niet om”, zegt Roovers. Maar komt er straks geen extra geld, dan ’zullen de scholen worden dichtgegooid’. ,,De voorbereidingen daartoe zijn alle in volle gang.”

Als PO in Actie straks een stakingsoproep doet, dan wordt daar zonder omwegen gehoor aan gegeven door Daniëlle van den Berg, leerkracht in groep 8 van obs De Meerpaal in Leiden. ,,Staken? Ja, uiteraard. Meneer moet maar eens wakker worden. Je hebt het echt niet gemakkelijk op de basisschool. Passend onderwijs brengt veel werkdruk en papieren rompslomp met zich mee, de inspectie wil dat we aantoonbaar maken wat we doen, de diversiteit in de groepen is enorm. En er wordt meteen naar het onderwijs gekeken als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Zelfs collega’s in het voortgezet onderwijs zeggen dat het basisonderwijs complex is geworden.”

Niet gemakkelijk

Wietske Koens, leerkracht in groep 6/7 op de katholieke basisschool Pacelli in Leiden heeft eenzelfde verhaal. ,,Wij zijn enorm boos op Sander Dekker, het frustreert ons dat hij echt geen enkel idee heeft van wat zich op de werkvloer afspeelt, wat zijn keuzes (onder andere de Wet Passend Onderwijs) voor enorme negatieve impact hebben op kinderen en leerkrachten en dat hij serieus denkt dat het primair onderwijs minder zou moeten verdienen omdat dit minder zwaar is. Nou, wij nodigen Sander Dekker graag uit om eens mee te draaien op onze school.” Nu Dekker enkele van zijn uitspraken niet terugneem is Patrick Verhoeven, leerkracht in groep 8 van de katholieke Johannesschool in Hillegom, er helemaal klaar mee. Ook hij wil actie. PO in Actie is een van de actievoerende organisaties. De Algemene Onderwijsbond voert op Twitter de hashtag #ikverdienmeer: ,,Laat je omgeving zien dat het onderwijs meer verdient.” Premier Rutte zei onlangs dat de VVD - net als de andere partijen - geen enkele toezegging kan doen.

Leraren staan klaar om te staken

De actiebereidheid onder leerkrachten in het basisonderwijs is enorm. Het land kan zich gaan voorbereiden op een onstuimig najaar.

Uit een peiling van de Algemene Onderwijsbond (AOb) blijkt een enorm grote actiebereidheid onder het personeel in het gehele onderwijs. Maar liefst twee derde van alle vijfduizend ondervraagden voelt voor een staking.

De AOb vroeg naar alle vormen van actie. Bijna alle leerkrachten in het basisonderwijs (94 procent) zijn bereid mee te doen als het regeerakkoord tegenvalt. CNV Onderwijs komt tot dezelfde conclusie na een peiling onder de leden. Maar liefst 73 procent van de leerkrachten wil staken volgens de AOb. Zeventig procent van de leerkrachten in het speciaal onderwijs is eveneens bereid het werk neer te leggen. Een iets lager percentage van de leerkrachten (71 procent) wil een nationale demonstratie in Den Haag. Ook in andere sectoren in het onderwijs maakt men zich op om actie te voeren. Leraren in het voortgezet onderwijs (89 procent) en in het mbo (85 procent) zijn voor volgens de AOb. In het hoger onderwijs is men volgens de AOb iets meer afwachtend. De SP bereidt Kamervragen voor.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws