Tv-actie tegen honger in Afrika: ’Als je een beetje gevoel hebt, doe je dit gewoon’

Tv-actie tegen honger in Afrika: ’Als je een beetje gevoel hebt, doe je dit gewoon’

Geen avondvullend showprogramma, maar ’een actiedag op alle platforms’ – daar is voor gekozen nu voor het eerst in dertig jaar weer een grootscheepse inzameling voor hongerend Afrika wordt gehouden.

De hele dag en avond besteden tv- en radioprogramma’s, van ’Nederland in beweging’, ’NPO Fun X’ tot ’Hart van Nederland’, aandacht aan de inzameling. Art Rooijakkers is het gezicht van de actie. Hij maakt zijn opwachting in uiteenlopende programma’s en praat ’s avonds bij ’Pauw’ aan tafel over de (voorlopige) opbrengst.

De actiedag start om 5.55 uur op Radio NPO 2 wanneer minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) het startschot geeft, de dj’s presenteren hun programma’s vanuit Beeld en Geluid in Hilversum.

Belpanel

Frank Lammers, onder de indruk van zijn recente bezoek aan een vluchtelingenkamp in Nigeria, praat de kijkers van ’Koffietijd’ bij. De commerciële omroepen schakelen met onder meer ’RTL Boulevard’ en ’Shownieuws’ naar Beeld en Geluid waar een belpanel met Bekende Nederlanders naast de telefoon zit voor donateurs.

Ook hygiëne-expert/presentator Rob Geus staat hier enkele blokken voor ingeroosterd. „Ooit ben ik voor ChildsLife naar Nairobi geweest. Ze zeggen dat je je beter kunt inleven als je die ellende zelf ruikt, voelt en ziet. Nou ik heb nieuws voor je: dat is inderdaad het geval”, zegt Geus.

Pensioentje

„Ik heb altijd moeite gehad met de grote verschillen die er bestaan in de wereld. Hoe druk ook, ik maak hier graag een aantal uurtjes voor vrij. Als je een beetje gevoel hebt, doe je dit gewoon.”

En zo’n middagje levert Geus persoonlijk ook vast wat op, zegt hij: „Soms krijg je zulke mooie mensen aan de lijn, zoals oudere mensen met een klein pensioentje die toch wat willen geven. Er zitten altijd wel gesprekken bij die me nog een tijd bijblijven.”

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws