Veiligheidscontroles zwembaden en zorginstellingen

Veiligheidscontroles zwembaden en zorginstellingen

Zijn alle zwembaden wel veilig? En hoe zit het met de brandveiligheid in zorginstellingen? Daarop gaat de provincie Noord-Holland extra controleren.

Eigenaren van zwembaden moesten vóór 1 januari 2017 aan de gemeente aantonen, dat er geen gevaarlijk roestvaststaal meer in hun zwembad aanwezig was. Bepaalde soorten roestvrijstaal kunnen namelijk door chloordamp in het zwembad worden aangetast en breken, wat gevaarlijke situaties kan opleveren voor bezoekers.

In 2001 kwam in Steenwijk nog een plafond naar beneden omdat de ophanging was doorgeroest.

Dat gebeurde in de nacht, waardoor er geen gewonden vielen. Maar in 2011 vielen de geluidsboxen boven een babybadje in Tilburg naar beneden, waardoor een baby om het leven kwam en de moeder zwaar gewond raakte.

De combinatie chloor en warmte zorgde er in 2001 ook al voor het plafond in het Haarlemse zwembad Boerhaave bijna naar beneden kwam. Het bad werd tijdelijk gesloten.

Dat deed de gemeente Oegstgeest ook in 2015 bij een instructiebad van zwembad Poelmeer.

Uit landelijke controles is gebleken dat nog altijd niet alle zwembaden op orde zijn. De gemeenten horen daarop toe te zien.

,,De helft van de gemeenten voldoet nu aan de wet, maar dat betekent dat een groot deel dus geen goed toezicht houdt op dit terrein. De provincie wil dat alle gemeenten in Noord-Holland adequaat toezicht houden op de naleving van de onderzoekplicht bij zwembaden en daar waar nodig handhavend optreden. Bij gemeenten, die geen opvolging geven aan het ontbreken van het vereiste onderzoek of aan geconstateerde tekortkomingen, wordt ingegrepen’’, dreigt de provincie.

Brandveilig

Provincies houden bij gemeenten toezicht op financiën, informatie en archiefbeheer, omgevingsrecht en huisvesting van statushouder. Jaarlijks worden extra aandachtspunten gekozen.

Dit jaar zijn dat naast de zwembaden, de zorginstellingen en recreatiewoningen. De provincie gaat de brandveiligheid in zorginstellingen onder de loep nemen. Uit onderzoeken van onder andere de inspectie is gebleken dat het toezicht en de handhaving door gemeenten te wensen overlaat.

Tot slot gaat de provincie Noord-Holland in kaart brengen of en hoe gemeenten toezicht houden en handhavend optreden tegen illegale permanente bewoning van vakantiehuisjes.

Omdat aan recreatiewoningen minder strenge eisen worden gesteld als het gaat om ventilatie, brandveiligheid en constructie dan aan gewone woningen, kan dit veiligheids- en gezondheidsproblemen veroorzaken.

Bovendien willen veel parken helemaal geen permanente bewoning. Maar optreden tegen deze illegale bewoning blijkt vaak moeizaam te verlopen of weinig aandacht te krijgen van een gemeente.

Dat geldt niet voor Bergen, dat momenteel grootschalig actie onderneemt tegen honderden vakantiewoningen die permanent bewoond worden.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws