Zwart-wit: Diesel

Zwart-wit: Diesel

Geen enkele auto die op diesel rijdt en voor 2004 is gebouwd mag nog het centrum van Arnhem in. De regeling moet uiterlijk in 2019 ingaan vindt het college van die stad.

De hoofdstad van Gelderland schaart zich in een rijtje van gemeenten als Utrecht, Amsterdam. Maar net als in het buitenland verzint Arnhem weer eigen,afwijkende regels.

De automobilist die in de vervuilende diesel rijdt kan zo langzamerhand door de bomen het bos niet meer zien.

Dat er iets gedaan wordt tegen de luchtvervuiling van onze binnensteden is toe te juichen. Je kunt je zelfs afvragen waarom alleen daar. Maar bij de invoering regeert de willekeur. Het wiel wordt steeds opnieuw uitgevonden.

In Frankrijk zijn er voor onder andere Lille, Lyon en Parijs verschillende regels, maar er is wel voor gezorgd dat één sticker kan aangeven in welke klasse jouw voertuig valt.

In Nederland wordt er elektronisch gecontroleerd. Als je fout zit dan merk je dat automatisch als de bekeuring op de deurmat valt.

Het zou mooi zijn dat onze regering met een landelijke norm komt. Die kunnen gemeenten dan wel of niet invoeren. Met zo’n regeling kunnen ze dan binnen de EU de boer op om te pleiten voor een Europese norm. Want samenwerking moet dingen voor ons burgers makkelijker maken. Niet ingewikkelder.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws