Zwart-wit: Eindstreep

Zwart-wit: Eindstreep

Doorwerken tot 67 jaar en drie maanden. Tot 1 oktober van dit jaar is dat het perspectief voor iedereen die na september 1955 is geboren.

De stapsgewijze verhoging van de aow-leeftijd blijft een punt van discussie. Mensen die nog het genoegen hadden om eerder dan het bereiken van hun 65e jaar te stoppen met werken hebben een inkomensgat. Ondanks wat reparaties voor kleine groepen heeft de politiek dit probleem over het hoofd gezien.

Werkgeversorganisaties voor de bouw, metaal en installatie trekken nu aan de bel omdat steeds meer werknemers de eindstreep niet halen. Ze worden arbeidsongeschikt.

In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw werd de ziektewet misbruikt om van personeel af te komen. In het geval van de uitvallende ouderen met zware beroepen gaat het om echt niet meer kunnen werken.

De vraag is of de politiek de aow-leeftijd moet aanpassen aan de de zwaarte van het werk. Een lastige klus want iedere grens in de bepaling is arbitrair. Overlaten aan afspraken in de cao’s is moeilijk. Veel zelfstandigen verzetten zwaar werk.

Een positieve aanpassing in de hoogte van het ziektegeld van uitvallende oudere werknemers is een betere strategie. Het moet wel gepaard gaan met goede rechtvaardige controle.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws